Дивер Джеффри : другие произведения.

Паваротны момант

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  Змест
  
  Тытульны ліст
  
  Старонка аўтарскіх правоў
  
  1
  
  2
  
  3
  
  4
  
  5
  
  6
  
  7
  
  8
  
  9
  
  10
  
  11
  
  12
  
  13
  
  14
  
  15
  
  16
  
  Інфармацыя пра аўтара
  
  
  Гэта мастацкі твор. Імёны, персанажы, арганізацыі, месцы, падзеі і інцыдэнты з'яўляюцца альбо прадуктам ўяўлення аўтара, альбо выкарыстоўваюцца вымышленно. Любое падабенства з рэальнымі людзьмі, жывымі або памерлымі, або з рэальнымі падзеямі з'яўляецца чыста выпадковым.
  
  Аўтарскія правы на тэкст No 2021 ад Gunner Publications LLC
  
  Усе правы абаронены.
  
  Ніякая частка гэтай кнігі не можа быць прайграная, або захавана ў пошукавай сістэме або перададзена ў любой форме або любымі сродкамі, электроннымі, механічнымі, копировальными, запісвалі або іншымі, без відавочна выяўленага пісьмовага дазволу выдаўца.
  
  Апублікавана Amazon Original Stories, Сіэтл
  
  www.apub.com
  
  Amazon, лагатып Amazon і Amazon Original Stories з'яўляюцца таварнымі знакамі кампаніі Amazon.com, Inc. або яе філіялаў.
  
  eISBN: 9781542021739
  
  Дызайн вокладкі : Адылаў Дару
  
  1
  
  20:00 вечара, аўторак, 11 лістапада
  
  Ці Было ў яго ўсё, што яму было трэба?
  
  Ён ужо праверыў змесціва свайго заплечніка.
  
  Але, седзячы, згорбіўшыся над торбай, на заднім сядзенні машыны, ён праверыў яшчэ раз.
  
  Гэта быў шлях Майкла.
  
  Аўтамабіль, у якім ён ехаў, быў Chevrolet, седан, і гэта было сапраўднае старамодны таксі. Майкл не стаў бы выкарыстоўваць Uber або Lyft для чаго-небудзь падобнага. Тое ж самае тычыцца яго ўласнай машыны, пашарпанай "Хонды" выцветшего чырвонага колеру, надыходзячага да ружовага.
  
  Ён заўважыў, што таксіст зірнуў на яго ў трэці раз, разглядаючы тое, што Майкл, пры ўсёй сціпласці, лічыў прыгожым тварам без маршчын, хоць і трохі выпуклым. Ён паглядзеў у адказ, і пры чацвёртым позірку вочы кіроўцы вярнуліся да дарогі, дзе яны павінны былі быць увесь гэты час. Там яго погляд і застаўся.
  
  Майкл шчыльней нацягнуў шапачку-панчоха на свае густыя светлыя валасы (у асноўным светлыя; нядаўна ён знайшоў некалькі сівых пасмаў — у свае трыццаць сем гадоў ён лічыў гэта несправядлівым, але гэта магло быць звязана з нядаўнім стрэсам, які ён старанна спрабаваў ліквідаваць). Быў лістапад, і на гэтай шыраце, у гэтым клімаце сярэдняга Захаду, вечара былі прахалоднымі, таму ні шапка, ні пальчаткі не выклікалі падазрэнняў, хоць яны былі з тонкай тканіны; скураныя былі б цяплей, але перашкаджалі б яго спрыту.
  
  Ён разгублена працягнуў руку і пачухаў зудящее месца на лодыжцы. Крэм, якім ён карыстаўся раней, растаў.
  
  “ Сюды? - спытаў таксіст, спыняючыся ў тратуара перад пустой стаянкай. Пранізліва взвизгнули тормазы.
  
  Чаму ён пытаўся? Гэта быў адрас, які яму далі.
  
  І таму Майкл не адказаў. Ён нахіліўся наперад і паглядзеў на кошт праезду на лічыльніку. Ён пакорпаўся ў кішэні сваіх чорных джынсаў, дастаў трохі грошай і адлічыў 22,75 даляра. Ён паклаў грошы ў прорезной шкляначку ў перагародцы з плексігласа. Кіроўца вывудзіў іх. Калі Майкл сабраў свой заплечнік і выйшаў, мужчына сярэдніх гадоў, белы і худы, з цёмнымі кругамі пад вачыма, з'едліва засмяяўся. "Гэй, прыяцель?"
  
  "Што?"
  
  "Гэта ў разліку".
  
  Твар Майкла напружыўся. Замяшанне.
  
  “ Гэта пароўну за праезд. "Ён падняў кулак, у якім сціскаў наяўныя. “ Ты не пакінуў чаявых.
  
  "'Ніякіх' чаявых? Ты маеш на ўвазе любыя чаявыя. Ці адну. Ён зачыніў дзверы і агледзеў пустыннае месца. Сонца села, і ў гэтым раёне не было вулічных ліхтароў. Чаму ён абраў менавіта яго.
  
  "Якога чорта?" Таксіст апусціў шкло, пакуль Майкл апранаў заплечнік. "Кожны пакідае чаявыя".
  
  Майкл адказаў: "У таксі смярдзіць".
  
  "Што?" Мужчына разявіў рот.
  
  “Я ведаю, што гэта клішэ аб таксістах, якія не прымаюць душ. Я не кажу, што ад вас смярдзіць, але, зноў жа, я не ўпэўнены, што гэта не так".
  
  “Госпадзе. Паслухай, прыяцель, я працую з шасці раніцы". Ён казаў голасам, які быў адначасова злым і плаксівым. Ён пагрозліва нахіліўся наперад — настолькі жахліва, наколькі гэта наогул магчыма ў акне бруднага Малібу, гледзячы знізу ўверх на аб'ект твайго пагарды.
  
  Майкл быў буйным мужчынам. Яго называлі імпазантным. Нават у турме людзі не турбавалі яго. Ён глядзеў, як раней, у люстэрка задняга выгляду. Кіроўца адкінуўся назад і пачаў падымаць шкло, мармычучы: “Я столькі не зарабляю. Мне патрэбныя чаявыя".
  
  “Хто ў гэтым вінаваты? Знайдзі працу лепей".
  
  Кіроўца спаліў гуму, памчаўся прэч, выдаткаваўшы бензін і страціўшы пакрыццё шын. Дурны чалавек.
  
  Майкл ішоў па ходніку ў гэтай заняпалай частцы горада. Яго можна было б назваць "сінім каўнерыкам". Прайшоўшы пяцьдзесят футаў па пустой тратуары, ён павярнуў налева, на захад, а затым пайшоў праз вялікую паркоўку, таксама пустую, служэлую лясным запаведнікам; шырокае месца пахла хвоямі, і ён чуў, як храбусцяць голыя галіны, б'ючыся адзін аб аднаго на пастаянным ветры. Ён хутка пакрочыў па бегавой дарожцы і праз дваццаць хвілін вырваўся з лесу.
  
  Майкл агледзеў тое, што ляжала перад ім: прыемны жылы комплекс. Дома былі невялікімі, з двума ці трыма спальнямі, усё аднапавярховыя, у добрым стане. Майкл жыў у бруднай і бясплоднай часовай кватэры на іншым канцы горада, у адным з тых раёнаў, якія мяняліся, але не мяняліся. Калі сасновы водар і чуўся з акна яго спальні, то гэта быў пах сродкі для мыцця падлог, якім карысталіся работнікі гастранома праз завулак. У асноўным ён пахвіну гарачым тлушчам і часнаком.
  
  І ўсё ж атмасфера не мела значэння. Двухпакаёвая кватэра была месцам для сну, месцам, дзе можна было працаваць. У цяперашні час ён быў беспрацоўным, але гэта не азначала, што ён не працаваў.
  
  Трымаючыся запаведнай боку Джунипер-Лейн, пад прыкрыццём дрэў, ён рушыў па дарозе да месца свайго прызначэння.
  
  Тут таксама не было вулічных ліхтароў, нішто не магло прыглушыць малюсенькія пульсавалыя зоркі ў велізарным чорным прасторы над галавой.
  
  Яму прыйшла ў галаву фраза : "гэта было так , як калі б Бог стрэліў з драбавіка ў купал ночы ... "
  
  За час вучобы ў каледжы Майкл праслухаў толькі два курсы. Адным з іх было творчае ліст, ён аддаваў перавагу паэзію. Іншым была анатомія чалавека.
  
  Праз дарогу стаяла некалькі дамоў з дзіцячымі цацкамі ў двары. Яму захацелася патэлефанаваць у дзверы і сказаць бацькам: “такім чынам, дазвольце мне праясніць сітуацыю: вы аб'яўляеце усім праязджаючым міма, што ў вас тут ёсць дзеці? Наколькі вы дурныя? І наадварот запаведніка "Прыязджай-сюды-Сонні Форэст"? Ты ведаеш, што ў двух кварталах адсюль ёсць зарэгістраваны сэксуальны злачынца."
  
  Апошняе паведамленне было выдумкай, але яно, несумненна, будзе мець дзіўны эфект, пакуль яны не даведаюцца праўду.
  
  Майкл часта дзейнічаў пад уплывам падобных імпульсаў. Але не сёння, па відавочным прычынах.
  
  Ззаду, з канца вуліцы, паказаліся фары надыходзячай машыны, затым яна замарудзіла ход, праязджаючы міма яго. "Таёта" затармазіла на пад'язной дарожцы дома 12358 па Джунипер прыкладна ў пяцідзесяці футаў ад яго. Дом быў цёмна-зялёным. У цяперашні час святло ў ім быў згашаны. На лужку перад домам вісела таблічка ADT, але ён ведаў, што ўладальнік спыніў дзеянне рахунку шмат гадоў таму; у цяперашні час дом здаваўся ў арэнду.
  
  З машыны выйшла жанчына гадоў трыццаці пяці. Апранутая ў скураную куртку і джынсы ў абцяжку — яму падабалася такая адзенне для ног — Соня Паркер ўзяла з задняга сядзення сваю сумку праз плячо. Яна была бландынкай, ростам каля пяці футаў шэсць цаляў, атлетычнага целаскладу. Ён ведаў гэта па папярэдніх назіраннях; тут у паўзмроку мала што можна было разгледзець, нават калі б Бог стрэліў у неба з рассейвалай пісталета.
  
  Соня падышла да дома суседа патэлефанавала і ў званок. Фігура, якую Майкл не мог бачыць, падышла да дзвярэй. Адбыўся кароткі размова, і ён уручыў Соне пасылку. Яна кіўнула ў знак падзякі і вярнулася, перасякаючы пад'язную дарожку і дастаючы ключы ад сваёй дзверы.
  
  Да гэтага часу Майкл быў прама насупраць дома 12358.
  
  Ён спыніўся. Ён адкрыў заплечнік і - таму што нічога не мог з сабой парабіць — яшчэ раз праверыў усе, усе акуратна запячатаныя пластыкавыя пакеты. Майкл любіў зашпількі-маланкі.
  
  Так, малаток.
  
  Так, адвертка.
  
  Так, кветкавая дрот, тонкая, зялёная і значна трывалей, чым вы маглі б чакаць.
  
  Так, добра заменчаны кухонны нож.
  
  І, ды, пяшчотная і маляўнічая руская матрошка, чыё твар у дадзены момант мала чым адрознівалася ад асобы Майкла: ціхамірнае, задаволены і больш чым трохі загадкавае.
  
  2
  
  Серада, 12 лістапада, 10:00
  
  Учора ўвечары, каля дзевяці гадзін вечара, жанчына, якая здымае гэты дом, стала чацвёртай ахвярай RDK, Забойцы рускіх лялек."
  
  Стоячы тварам да твару з некалькімі дзесяткамі гледачоў і рэпарцёраў, дэтэктыў Эрнэст Нэвіл знаходзіўся за межамі кольцы жоўтай стужкі, якая агароджвае месца злачынства, 12358 Juniper Lane. Гулі нерухомыя камеры, і відеапрылады бязгучна паглыналі пікселі.
  
  Невиллу быў сорак адзін год, рост - шэсць футаў адзін цаля, і ён ні на ўнцыю не перавышаў 170 фунтаў з тых часоў, як дасягнуў гэтага вагі ва ўзросце шаснаццаці гадоў. Дзіўныя блакітныя вочы гарманавалі з каштанавымі валасамі - спалучэнне, якое павінна мець нейкае тлумачэнне ў мудрагелістай радаводу. Ён не мог пачаць тлумачыць, як яго продкі перадалі такія рысы, хоць Бетси магла. Меркаванне Нэвіла складалася ў тым, што жанчыны народжаныя, каб разумець гэты "генетычны матэрыял", які сам па сабе, як ён пажартаваў, з'яўляецца генетычнай рысай.
  
  “ Яе імя, дэтэктыў? - спытаў я.
  
  "Мы не выдаем імя, пакуль у нас не будзе магчымасці звязацца з бліжэйшымі сваякамі". Пры гэтых словах яго дыханне ператварылася ў пар. Нэвіл пашкадаваў, што не надзеў пальчаткі.
  
  "Ці Была запіс з камеры назірання?"
  
  "Нам пакуль нічога не вядома". Ён працягнуў свае падрыхтаваныя заўвагі. “Забойца дзейнічаў тым жа спосабам. Ахвяра была звязаная дротам для кветак і зарезана. Яна не падвяргалася сэксуальнаму гвалту ... пры жыцці. Як і ў іншых сцэнах. Тут ён таксама пакінуў рускую матрошку ў якасці візітнай карткі ".
  
  Ён агледзеў натоўп. Нэвіл ведаў, што, магчыма, сам РДК сапраўды будзе прысутнічаць. Але ён не бачыў нікога, хто вёў бы сябе асабліва падазрона.
  
  “Пасля забойства забойца выйшаў з дома і скраў машыну ахвяры, якая пазней была знойдзеная кінутай. Быў адзін сведка. Сусед, які бачыў мужчыну на другім баку вуліцы адразу пасля таго, як ахвяра вярнулася дадому. Ён не змог даць ніякага апісання, акрамя таго, што ў нас ужо ёсць: белы мужчына сярэдняга целаскладу і росту, у пальчатках і чорнай шапачцы-панчосе. У яго цёмны заплечнік ".
  
  Рэпарцёр гадоў трыццаці пяці, у паліто даўжынёй тры чвэрці, размахваў лічбавым дыктафонам у стылі Нэвіла. Суправаджальніка аператара не было, што азначала, што мужчына, хутчэй за ўсё, быў з знікаючага свету друкаванай журналістыкі. “Дэтэктыў, апошняе забойства адбылося ўсяго два тыдні таму. Хіба не дзіўна, што серыйныя забойцы здзяйсняюць яшчэ адно злачынства так хутка пасля папярэдняга?
  
  “Гэта так, так. Але часам серыйныя злачынцы паскараюць свае забойства. Часта гэта адбываецца, калі яны набліжаюцца да канца цыклу і плануюць легчы на дно ". Нэвіл даведаўся аб гэтым факце ў кансультацыі з ФБР. Хоць ён быў кіраўніком аператыўнай групы RDK у офісе акруговага шэрыфа, ён асабіста нічога не ведаў пра гэта аспекце — ці любым іншым — серыйных забойцаў. За 170-гадовую гісторыю акругі Хэндлман такога яшчэ не было — калі не прымаць пад увагу стральбу Брума Скаддера ў 1978 годзе, хоць у тым інцыдэнце шэсць ахвяр былі не з ліку людзей; Скаддеру надакучыла, што суседскія каровы прыходзяць паабедаць і аправіцца на яго капусную градку.
  
  Рэпарцёр — мужчына — спытаў: "Не маглі б вы апісаць сэксуальныя дзеянні пасля смерці?"
  
  "Мы не выдаем гэтую інфармацыю", - рэзка сказаў Нэвіл. Гэтае пытанне часта задавалі, і спрашивающим нязменна быў мужчына.
  
  Жанчына, захутаная ў ярка-чырвоную парку, з распушчанымі, як у вядучай, валасамі, крыкнула: "Чаму рускія лялькі, дэтэктыў?"
  
  Пытанне, які задавалі прэса, грамадскасць, мэр, кіраўнікі акругі, а таксама Нэвіл і яго калегі-члены мэтавай групы каля тысячы разоў за апошнія месяцы. Нэвіл чуў, як гаворачая галава ў адной з кабельных сетак сказала: “О, я ўпэўнены, што RDK з юных гадоў адчувала сябе кінутай і ахвярай. Падсвядома, з кожным забойствам ён адкрывае яшчэ адну ляльку ў спробе дабрацца да самай патаемнай, якая ўвасабляе яго, дзіцяці да таго, як пачалося гвалт ".
  
  Адказ аператыўнай групы на гэтае пытанне па-ранейшаму быў такім: "На дадзены момант мы ня ведаем".
  
  Іншы мужчына, прытупваючы ад холаду, спытаў: “Лялька, якую ён пакінуў мінулай ноччу, Эрні? Яна была пустой або ўнутры былі іншыя лялькі?"
  
  Рускія матрошкі можна было адкрыць, каб паказаць ляльку паменш, якая, у сваю чаргу, трымала іншую і так далей. "Як і ў іншых забойствах, у гэтым было яшчэ пяць лялек".
  
  “ Якое-небудзь паведамленне?
  
  "Ніякага паведамлення".
  
  “ Вы не падумалі аб тым, што забойца - беларуская?
  
  Ён праігнараваў гэтае пытанне, хоць адказам, калі б яго дала яго шасцігадовая дачка, было б: "Так".
  
  “Ці можаце вы назваць нам марку лялькі? Яна была такой жа, як іншыя?"
  
  “Я не маю права казаць. На дадзены момант гэта ўсё".
  
  3
  
  "Чинг-Хуа Мануфактурынг", - ціха адказаў Майкл Стэндаль. Ён стаяў, дрыжучы, на краі натоўпу, назіраючы, як дэтэктыў Нэвіл заводзіць машыну і выязджае на Джунипер-лейн.
  
  Майкл быў у спартыўным касцюме для бегу трушком. Мінулай ноччу, ад'ехаўшы на белай "Таёце" адсюль на пустка на ўскраіне Маршала, ён сеў на аўтобус і вярнуўся да сябе дадому. Гэтай раніцай ён прыпаркаваў сваю машыну на стаянцы ў далёкім канцы лясной запаведніка і пабег трушком у Джунипер, па-сапраўднаму сястры. Якое-то час яму было цёпла, але цяпер ўнутр прасочвалася вільготны холад.
  
  Цзін-Хуа ...
  
  Дзіўна, што руская матрошка была выраблена ў Кітаі, улічваючы, што адносіны паміж гэтымі краінамі ніколі не былі асабліва вясёлкавымі.
  
  О, і так, Да вашага ведама, гэта было тое ж самае таўро, якое было пакінута на іншых сцэнах.
  
  Не маю права казаць ...
  
  Дык вось, там была для вас смачная фраза. Вольна. Каб. Сказаць. Архаічна. Класічны. Вельмі Хэмілтан. Спектакль, які Майклу вельмі спадабаўся. Ён скраў білет у спекулянта (наўрад ці ў тым становішчы, каб скардзіцца). Ён успомніў, як папракаў пару побач з ім за тое, што яны шапталіся ў час прадстаўлення. Адна з драматычных сцэн дуэлі, не менш.
  
  Сапраўды, некаторыя людзі.
  
  “ Прашу прабачэння, сэр.
  
  Майкл павярнуўся. Гэта быў рэпарцёр ў цёмна-сіняй куртцы, той самы, які пытаўся дэтэктыва аб паскарэнні забойстваў. У яго быў засяроджаны погляд чалавека, які любіць задаваць пытанні.
  
  "Я Джарэд Симмс". Ён паляпаў па свайму значку прадстаўніка прэсы і падняў дыктафон. "Як вас завуць, калі ласка?"
  
  "Няма".
  
  Симмс, здавалася, не ведаў, як рэагаваць на гэты безответный адказ. Пасля паўзы ён працягнуў: “Я спрабую ўсталяваць асобу ахвяры. Вы ведалі яе?"
  
  Замест адказу Майкл агледзеў натоўп; ён думаў пра іх як аб пиявках.
  
  Няма, нядбайная метафара. П'яўкі перакусвалі проста жывымі. Гэта былі здыхлятнікі, упивающиеся змрочным задавальненнем ад таго, што Соня мёртвая, а яны не.
  
  "Сэр?"
  
  Майкл азірнуўся. Ён зусім забыўся аб гэтым чалавеку.
  
  “ Ты ведаў яе? Я спрабую даведацца яе імя.
  
  "Хіба той дэтэктыў не сказаў, што яны не хочуць, каб гэта было апублікавана да тых часоў, пакуль не будуць апавешчаныя бліжэйшыя сваякі?"
  
  “Верагодна, яны звязваюцца з імі цяпер. Магчыма, ужо звязаліся".
  
  Голасам гэтак жа халодным, як і паветра, Майкл сказаў: "Але ты не ведаеш, ці зрабілі ... яны ... гэта ... ўжо".
  
  Симмс міргнуў, пачуўшы ўкол. “ Ну, няма.
  
  Майкл разьмінаў рукі ў тонкіх пальчатках. Сонца свяціла ярка, але тэмпература была за трыццаць. “ Я не ведаю, хто яна. Я жыву не тут паблізу.
  
  “ Вы не маглі б пракаментаваць гэта злачынства?
  
  "Які ў гэтым сэнс?" - спытаў я.
  
  "Прашу прабачэньня?" У Симмса было вузкае твар, і, хоць ён здаваўся ў добрай форме, ён не вельмі абараняў ад холаду — ні тлушчам, ні адзеннем. У яго быў чароўны ружовы нос.
  
  Майкл глыбока ўдыхнуў і выдыхнуў паток пара, як з Гульні тронаў dragon. "Вы хочаце, каб я пракаментаваў злачынства?"
  
  "Так, сэр, што вы думаеце аб забойстве?" Яго цёмныя валасы былі дзіўна густымі і зачасаны наверх з помпадуром, як у персанажа мультфільма. Што б ні казалі пра астатняй часткі яго стройнай фігуры, з яго скальп пад гэтай шкурай заставаўся прыгожым і поджаристым.
  
  “Добра. Я рызыкну ... Пачакай. Твая маленькая скрыначка працуе?" Майкл зірнуў на лічбавы дыктафон.
  
  Симмс праверыў, што гук набірае дэцыбелы. “У нас усё ў парадку. Працягвайце".
  
  Майкл скрывіў твар і на імгненне задумаўся. "Мой каментар такі: яе забойства было дрэнным учынкам". Паўза. “І ў мяне ёсць следства. Ты ведаеш, што такое следства?
  
  "Я—"
  
  “Здагадка, якое вынікае з зацвярджэння, ўжо даказанага або прынятага як дадзенасць. Мой выснова заключаецца ў тым, што ўсе забойствы дрэнныя. Вы можаце прыпісаць гэта неназванай крыніцы ".
  
  Симмс таксама выпусціў пар. "Паслухайце, містэр, я проста раблю сваю працу".
  
  "Нажывацца на чужым горы, каб прадаваць газеты, - гэта тое, што ты толькі што робіш".
  
  "Мы ў сеткі".
  
  "О, вы не прадаеце рэкламу?" Майкл прыжмурыўся, гледзячы на дом і занятых на месцы злачынства тэхнікаў. "Вы таксама можаце выкарыстоўваць гэтую цытату: "Крыніца далей заявіў, што, па яго думку, ахвяры было б лепш, калі б яна была ўсё яшчэ жывая, а не мёртвая ".
  
  Симмс выключыў дыктафон. "Госпадзе".
  
  “Не выводзь мяне з сябе. Што, чорт вазьмі, ты думаеш, што скажуць людзі, калі ты папросіш іх пракаментаваць забойства жанчыны?" Рукі Майкла былі халоднымі, але яго сэрца было гарачым, як вогнішча. “ Ты патрапаны маленькі чалавечак, ці не так?
  
  “ Што? - Прашаптаў Симмс.
  
  “ Пацёрты. Паглядзі на свае туфлі. Ведаеш, іх трэба паліраваць. З абцасамі нічога не зробіш — хіба што купіць новыя туфлі. Можа быць, калі б вы маглі паведаміць аб сваім выхадзе з папяровага пакета, хто-небудзь заплаціў бы вам рэальныя грошы ".
  
  Мужчына вылупіў вочы. “ Ты з розуму сышоў?
  
  "Залежыць ад таго, хто стаіць на вагах", - падумаў Майкл.
  
  "У цябе няма прычын размаўляць са мной у такім тоне".
  
  А, вось і сутнасць справы. Рэпарцёр Симмс быў правоў на сто адсоткаў.
  
  Але адсутнасць прычыны размаўляць з ім такім чынам не было прычынай не рабіць гэтага.
  
  “ Б'юся аб заклад, ты таксама п'еш. Майкл зірнуў на аголеныя рукі мужчыны. “ І не жанаты. Яна кінула цябе з-за бутэлькі, нясмачнай адзення, зарплаты жабрака або праблем са спальняй? Не падобна на тое, што ты быў бы лавеласам ў ложку."
  
  Твар Симмса трывожна скрывіўся. Яго шчокі цяпер адпавядалі румяному носе, і змяненне колеру хамелеона адбылося не ад холаду. "Мая жонка, яна ... у мінулым годзе... "
  
  Відавочна, ён не змог скончыць прапанову. Памёр, здагадаўся Майкл.
  
  C'est la vie . . .
  
  “І таму вы праводзіце свае дні, выслухваючы каментары бацькоў аб мёртвых дзяцей або дзяцей аб мёртвых бацькоў. Гэта сапраўды навіна? І ты здзіўляешся, чаму нікому няма справы да журналістыкі ".
  
  З змрочным тварам Симмс памахаў рукой у паветры, нібы адганяючы асв, затым разгарнуўся і пайшоў прэч. Ён плакаў? Цяжка сказаць. Насмарк і насморкание з носа былі ў парадку рэчаў.
  
  Майкл, адчуваючы сябе добра, адзначыў, што рэпарцёру, відавочна, надакучыла задаваць бязглуздыя пытанні, і ён накіраваўся да сваёй маленькай машыне "усё, што я магу сабе дазволіць". Ён пабег назад па сцежцы, якая павінна была прывесці яго на далёкую бок запаведніка да яго ўласным аўтамабілю.
  
  Пакуль ён бег, рэпарцёр вылецеў у яго з галавы. Яго думкі вярнуліся да Соне Паркер мінулай ноччу. У яе было прыгожае авальнае твар і празрыстая, як жэмчуг, скура. Нізкі голас. Яе ярка-блакітныя вочы былі суровымі. Яе спартыўная фігура была крыху хлапечай, але задніца была цудоўнай. Стройнае целасклад не спадабалася б шматлікім мужчынам. Майклу, аднак, проста падабалася гэта целасклад. У дадзены момант ён не хацеў удавацца ў сястрынскія праблемы, але так ужо выйшла. Яму было цікава, дзе цяпер Мардж і дзіця. Яна не размаўляла з ім сем гадоў.
  
  Некаторыя людзі ставіліся да ўсяго занадта сур'ёзна.
  
  Ён зноў прадставіў сабе Соню мінулай ноччу, якая стаіць каля дзвярэй і возящуюся з ключом, яе светлыя валасы ззялі, як німб, у святле зорак.
  
  Божы драбавік...
  
  А, Соня.
  
  Ах, Мардж.
  
  Абодва яны падалі яму ідэю.
  
  Майкл вырашыў пайсці на спатканне.
  
  4
  
  Дэтэктыў Эрнэст Нэвіл перачытваў табліцы, што віселі ў Дэтэктыўным аддзеле упраўлення шэрыфа акругі Хэндлман.
  
  АБВЫКАНАННІ: РУССИАН ДЮЫЫ ДАІЛЛЕРАМ (RDK)
  
  Гэта была вялікая пакой з кабінкамі для дэтэктываў. Хоць Нэвіл быў старэйшым, тут не было асобнага кабінета, што яго цалкам задавальняла. Яму падабалася бываць са сваімі падапечнымі, як сказала б яго дачка Шери. Сцены былі абшарпаныя і ў плямах, шэрая мэбля памятыя, на лінолеўме пацячы.
  
  Паўсюль панавала абстаноўка муніцыпальных праваахоўных органаў.
  
  Вялікая пакой, так, але ў апошні час тут стала некалькі шматлюдна, паколькі тут размяшчалася аператыўная група RDK, колькасць якой павялічылася з звычайных шасці да адзінаццаці чалавек. У цяперашні час Нэвіл вывучаў дэталі доказаў, знойдзеных на месцах забойстваў — кожнае ў розных частках акругі, на адлегласці некалькіх міль адзін ад аднаго (Нэвіл ўваткнуў шпількі ў карту, думаючы, што гэтыя месцы могуць падказаць назва словы або пазначыць лічбу, але няма).
  
  Забойства не былі частым з'явай у акрузе Хэндлман. Але Нэвіл прагна чытаў літаратуру па праваахоўным органам (і разам з Бетси глядзеў крымінальныя серыялы па тэлевізары); ён ніколі не чуў ні пра каго, падобным на RDK. Не было практычна ніякіх судовых або ўскосных доказаў, якія паказваюць на падазраванага, не было сведкаў, якія маглі б прапанаваць што-небудзь больш канкрэтнае, чым расплывістае апісанне, якое ён раней выклаў рэпарцёрам. Верагодна, былі і іншыя, хто бачыў больш, але трэба было быць асаблівым чалавекам, каб зрабіць запіс і распавесці падрабязнасці пра чалавека, хутка прыладамі мясницким нажом.
  
  Ніякіх слядоў. Ніякіх карысных слядоў ад інструментаў. Лабараторыя вылучыла трохі ДНК, але забойцы не было ў базе дадзеных CODIS. Нэвіл некалькі гадоў таму прачытаў артыкул аб згвалтаванні і забойстве ў Англіі. Паліцыя папрасіла кожнага мужчыну ў акрузе прайсці тэст ДНК для параўнання з ДНК злачынца. Гэта не было абавязковым, але калі вы адмаўляліся, вы, відавочна, станавіліся падазраваным нумар адзін. Так яны злавілі свайго чалавека (ён спрабаваў заплаціць сябру, каб той перадаў яму ўзор).
  
  Невиллу, несумненна, спадабалася гэтая ідэя, і ён распрацаваў план таемна атрымаць ўзоры ДНК у як мага большай колькасці мужчын, якія пражываюць у акрузе. Гэта было адпрэчана шэрыфам.
  
  Апрануты ў тоўстую камуфляжную куртку, джынсы і чаравікі, памочнік шэрыфа Бенджи Кэмп, галоўны памочнік Нэвіла, падышоў да свайго боса. Складзены як змагар, коратка падстрыжаны Бенджи быў спартсменам аддзела, аматарам актыўнага адпачынку і лепшым стралком на многія мілі вакол. Яго шчокі пачырванелі, а нос быў вільготным. Ён прыклаў сурвэтку і распавёў аб сваёй працы на месцы злачынства на Джунипер-лейн. Ён паціснуў плячыма. "Магчыма, гэта зачэпка, але на дадзены момант я проста не магу сказаць напэўна".
  
  Такая была гісторыя расследавання на сённяшні дзень.
  
  "Проста працягвай у тым жа духу".
  
  Кіўнуўшы, салідны мужчына зноў адправіўся ў шлях.
  
  Нэвіл пацягваў "Доктар Пеппер". Гэта быў яго любімы напой. Бетси любіла трохі віна за вячэрай, і, хоць ён не любіў алкаголь, ён быў досыць спортивен, каб выпіць трохі, пры ўмове, што "подправит" яго, каламбур ставіцца да безалкагольнага напою, які ён падмешваў. У акрузе не было газіроўкі ў сталовай, таму Нэвіл прыхапіў з хаты заначку. Што было нават да лепшага. Тут у гандлёвым аўтамаце гэта каштавала смешныя 1,50 даляра за штуку, і толькі дакладная здача. Абраза на траўму.
  
  "Прывітанне". У дэтэктыўны аддзел увайшоў шэрыф акругі. Яго звалі Джымба Роулинс — мужчына ненавідзеў сваё імя "Джэймс", а таксама нік "Джым", таму па невытлумачальных прычынах спыніўся на гэтай дзіўнай мутацыі фермерскай хлопчыка. Гэта быў каўбой з абветраным тварам, піўным жыватом і шырокімі плячыма. Рукі ў яго былі масіўныя, а правая далонь была пастаянна пакрыта татуіроўкамі з часціцамі пораху з тых часоў, як ён з усіх сіл трымаўся за ствол рэвальвера, змагаючыся з жилистым наркаманам.
  
  "Атрымаў гэты справаздачу", - сказаў Роулинс. "Псіхіятр".
  
  На мінулым тыдні акруга падахвоціўся даслаць кансультанта з Вашынгтона, акруга Калумбія, псіхіятра, які спецыялізуецца на профилировании.
  
  У Нэвіла было смутны ўспамін аб тым, як выглядаў Зігмунд Фрэйд: худы, барадаты і лысы, а доктар Трентон Столера адпавядаў першаму і апошняму з гэтай трыяды. Лёгка было зрабіць выснову, што ён таксама курыў (альбо ён часта аддаваўся гэтай бруднай звычцы, альбо рэдка мыў сваю вопратку).
  
  Мужчына прагледзеў дакументы і выдаткаваў некаторы час на размовы са следчымі. Ён зрабіў нататкі, верагодна, як сапраўдны псіхіятр на сеансах з пацыентамі — Нэвіл не ведаў, — а затым паляцеў дадому.
  
  Цяпер Нэвіл бегла перачытваў справаздачу.
  
  Лялькі - ключ да разгадкі яго злачынстваў, і яны дапамогуць знайсці яго. Праблема звязаная з яго бацькамі. Ён быў вымушаны гуляць мноства розных роляў, каб перажыць закінуты і, магчыма, жорсткае дзяцінства. Ён прадстаўляў адну асобу сваёй сям'і, а калі гэта не абараняла яго, ён сыходзіў (гэта значыць станавіўся наступнай ўнутранай лялькай).
  
  Каб усталяваць яго асобу, я б вывучыў запісы мясцовых школьных і сямейных службаў, каб знайсці паведамленні аб безнагляднасці (і / або жорсткім абыходжанні) дзесяцігадовай-пятнаццацігадовай даўніны. Вы шукаеце паведамленні аб падлетку — магчыма, з залішняй або недастатковым вагой - які разыгрываў ("крык аб дапамозе"), які затым станавіўся пасіўным і раскаивающимся пры сутыкненні з уладай. Парушэннямі, якія ён здзейсніў, маглі быць вандалізм, падпалы, здзекі над малодшымі дзецьмі. У апошнія гады яго гнеў на бацькоў падштурхнуў яго да пераломны момант, і цяпер ён здзяйсняе забойства ў спробе вярнуць сабе ролю самой знешняй рускай лялькі.
  
  Нэвіл ўздыхнуў. “Школьныя і акруговыя архівы? Так даўно? Я даручу каму-небудзь заняцца гэтым, але пагаворым аб рызыкоўных дзеяннях".
  
  Роулинс прабурчаў: “Гучыць так, як гавораць па тэлевізары. І CNN не даслаў нам рахунак на трыста даляраў у гадзіну". Затым ён павярнуўся да хударлявага лысеющему мужчыну ў акулярах гадоў сарака, аналітыку Аддзела крыміналістыкі аператыўнай групы. Остроглазого мужчыну звычайна можна было сустрэць у белым камбінезоне Tyvek, але цяпер ён быў у тыповым касцюме ад шэрыфа — накрухмаленай шэрай уніформе. "Ёсць поспехі з гэтым прынтам?"
  
  Крыміналіст паківаў галавой.
  
  Уздыхнуўшы, Роулинс ўтаропіўся ў тую ж табліцу, якую перачытваў Нэвіл. Праз імгненне ён сказаў: "Мэр губляе цярпенне".
  
  Увесь горад у нецярпенні.
  
  Уся акругі ў нецярпенні.
  
  Я нецярплівы.
  
  Але Нэвіл разумеў, што ён на самай справе казаў. Калі яны не зловяць RDK у бліжэйшы час, будуць палітычныя наступствы. Мэр толькі што быў пераабраны з невялікім адрывам. Гэта быў гадавы тэрмін, і ў лістападзе наступнага года ёй, магчыма, пагражала беспрацоўе.
  
  “Я сказаў ёй, што мы хутка атрымаем адказы. Мы хутка атрымаем адказы?"
  
  Як бы вы адказалі на падобнае пытанне?
  
  Будзе яшчэ адно землетрасенне' як у 08-м?
  
  “ Мы так і зробім, Джымба.
  
  Шэрыф прызнаў бессэнсоўнасць пытання і адказу двухсэнсоўным кіўком галавы.
  
  Погляд Роулинза перамясціўся з табліцы доказаў на вялікую пластыкавую банку з прарэзам у вечку побач з кававаркай. Унутры было некалькі мятых банкнот, у асноўным ад простых да дзесяцірублёвых. Пара двадцаток. Таблічка за ёй абвяшчала:
  
  MARSHALL HОСПИТАЛЬ CДАБРАЧЫННЫМ МЕРАПРЫЕМСТВАМ ДЛЯДЗЯЦЕЙ.
  
  GЯ ВЯДУ СЯБЕ ЯК СУКІН СЫН!
  
  - Колькі мы сабралі? - спытаў шэрыф.
  
  Паглядзеўшы на банку, крыміналіст сказаў: “Я не ведаю. Пара сотняў".
  
  “Агонь пераможа нас. Яны заўсёды перамагаюць".
  
  Малады памочнік шэрыфа адзначыў: “Яны стаяць на скрыжаваннях на чырвонае святло і абвінавачваюць вас у тым, што вы раскошеливаетесь. Мы не можам гэтага зрабіць. У іх ёсць вольны час. Мы гэтага не робім".
  
  “ Злавіце яго. "Роўлінз выйшаў у калідор.
  
  5
  
  Дадатак было падобна на Tinder.
  
  Ці гэта было слова ап? Адна п ці дзве?
  
  У Майкла не было жадання правяраць.
  
  Ён зарэгістраваўся і адправіў свой профіль, які быў прыкладна на сорак адсоткаў дакладным. Пратакол сустрэчы усюды быў аднолькавым для спатканняў ўсляпую: ты ніколі не подцеплял яе, або яна цябе (дзяўчаты таксама могуць быць псіхапатамі). Вы сустрэліся ў людным, нейтральным месцы. Спачатку вып'ем, і, калі ніхто не схібіў і не шакаваў, пераходзім да вячэры.
  
  Тое, як праходзіў вечар пасля таго, як вы садзіліся за стол і запраўлялі сурвэткі, заўсёды залежала ад кідка костак.
  
  Сёння вечарам Майкл сапраўды спадзяваўся, што яму пашанцуе.
  
  Яму гэта было трэба. Увесь гэты стрэс, трывога. Гісторыя з рускай лялькай не дапамагала так, як ён чакаў. Успамін пра переливчатом твары Соні Паркер таксама не дапамагала.
  
  Спыніўшыся і нядбайна агледзеўшыся па баках, ён паспрабаваў адчуць любую пагрозу. Цяжка сказаць. Магчыма. Збольшага яго натуральнасць была выкліканая паранояй. Але ён не мог забыць, што быў мішэнню. На яго спіне было перакрыжаванне прыцэла. Ён падняў каўнер і працягнуў свой шлях.
  
  Ён ішоў у раён Риверфронт і ў бар, дзе павінен быў сустрэцца з Рэндзі. Ўстанова знаходзілася на той жа вуліцы, што і яго кватэра, хоць адлегласць у адну мілю паміж імі з такім жа поспехам магло раўняцца светлавога годзе. Сцэна на набярэжнай была ўпрыгожана бляскам, шклом і хромам, запоўненая пасля працы, як і цяпер, ордамі мужчын у касцюмах і жанчын у сукенках, натоўпу і жужжащих, як рабочыя пчолы ў вуллі. Ён быў у установе, якое абрала Рэндзі — "У Чейзина", што за назва — і гэта вывела яго з сябе. Тым не менш, ён быў гатовы цярпець гэта.
  
  Пашанцавала . . .
  
  “ Не пашкадаваў трохі грошай?
  
  Майкл спыніўся на паўдарозе і паглядзеў уніз.
  
  Мужчына ў паношанай чорнай талстоўцы і заляпаныя парку сядзеў, скрыжаваўшы ногі, на коўдры. У руках ён трымаў кубак. На галаве ў яго была шапка-панчоха, вельмі падобная на тую, што была дома ў заплечніку Майкла. Шыльда паведамляла::
  
  Я ПАРАНЕНЫ ВЕТЭРАН ВАЙНЫ. HOMELESS. PДАПАМОГА ПА НАЙМУ.
  
  Ён падняў погляд з прадчуваннем на шэрым твары. Яго рука ў пальчатцы без пальцаў паднялася. У кубку, якую ён сціскаў, былі банкноты і манеты.
  
  "Дзе вы служылі?" Спытаў Майкл.
  
  "Афганістан".
  
  "Які нарад?"
  
  Кароткі ваганне. "Адзін-на-адзін".
  
  - Што "Адзін-на-адзін"?
  
  Мужчына спытаў яго: "Ты служыў?"
  
  “Ні храна сабе. Навошта мне гэта рабіць? Як ты быў апрануты?"
  
  "Эм, Адзін-на-адзін ..." Голас заціхае, магчыма, у замяшанні.
  
  “Ты гэта сказаў. Ты не можаш быць больш канкрэтным?"
  
  Калі мужчына не адказаў, Майкл сцягнуў пальчаткі і набраў запыт у Google.
  
  "Што ты робіш?" - спытаў я.
  
  Чытаючы, Майкл спытаў: "101-я паветрана-дэсантная?"
  
  "Э-э, так".
  
  "Такім чынам, дзе ў Афганістане?"
  
  "Чаму ты пытаешся ў мяне?"
  
  "Дзе?"
  
  “ У Кабуле.
  
  Яшчэ трохі чытання. Ён быў уражаны. Даволі гераічны нарад. Ён паглядзеў на мужчыну зверху ўніз: "Няма, Адзін-на-адзін не быў у Кабуле".
  
  “ Я меў на ўвазе, што мы прызямліліся там, а потым адправіліся, ну, ты ведаеш, куды-небудзь яшчэ.
  
  З раздражненнем: “Добра. Дзе?"
  
  "Я не памятаю".
  
  "Як ты можаш ня памятаць, дзе ты служыў?"
  
  “Чувак, ды добра табе. У мяне была траўма галавы". Ён паказаў на знак.
  
  "Дай мне паглядзець".
  
  “ Што бачыш?
  
  “ Пакажы мне шнары. Здымі капялюш.
  
  “Ты вар'ят. Мне прычынілі боль. Мая памяць, яна прыходзіць і сыходзіць".
  
  Майкл сказаў, як ні ў чым не бывала: “Ты просіш у мяне грошай. Я маю права ведаць, кажаш ты праўду. Пакуль, падобна, ты ілжэш".
  
  “Добра. Не давай мне ніякіх грошай".
  
  Скрыжаваўшы рукі на грудзях, Майкл сказаў: “Дазволь мне расказаць табе гісторыю. Гэты хлопец, малады хлопец, яго арыштавалі. Што-то дробнае, магчыма, крамная крадзеж. Я пачуў гэта ў навінах. Ён быў у судзе, сцвярджаў, што ён ветэран, каб дамагчыся спагады ад суддзі. Толькі ён усё выдумаў. Суддзя амаль нічога не вынес бы яму ў якасці прысуду, але ён выявіў, што заява арміі было фальшывым, і прысудзіў яго да года турмы і пяці гадзінах працы ў ВА, а затым яму давялося напісаць лісты тысячы параненых салдат з выбачэннямі. Уручную."
  
  Мужчына прамармытаў: “Я не... прыкідвацца. Я многае забываю".
  
  "Чаму ты не працуеш?"
  
  "Я не магу ўладкавацца на працу".
  
  Майкл паказаў на процілеглы бок вуліцы. У вітрыне прадуктовага магазіна вісела таблічка "Патрабуецца прыслуга". "Ты хочаш сказаць, што не хочаш ўладкавацца на працу".
  
  "Справа ў памяці".
  
  “Ёсць рашэнне. Знайдзі каго-небудзь у дапамогу, а затым знайдзі працу". Майкл праігнараваў здзіўлены погляд і паказаў на таблічку, напісаную ад рукі мужчынам. “Добра. Мы не ўпэўненыя наконт 'ветэрынара'. Як наконт "бяздомнага". Гэта рэальна? "
  
  "Госпадзе Ісусе, я жыву ў прытулку!"
  
  “І я жыву ў кватэры. Ні ў каго з нас няма дома. Так што, я думаю, гэта таксама робіць мяне бяздомным. Але я дурны, таму што я плачу, а ты няма. Дзе прытулак?"
  
  “ На Семнаццатай вуліцы.
  
  “Хм. Ты ўспомніў гэта". Майкл зазірнуў у кубак. "Колькі ў цябе там грошай?"
  
  “Што? Чаму?"
  
  "Колькі?"
  
  "Ты бярэш мае грошы?"
  
  “ Толькі рахункі. Ты да іх дакранаўся?
  
  Мужчына ўтаропіўся на яго.
  
  Майкл сказаў: “Ты спрабаваў абрабаваць мяне. Будуць наступствы. Скажы мне, ты дакранаўся да грошай? У цябе брудныя рукі".
  
  "Я—"
  
  "Хіба ў іх няма душавых ў прытулках?"
  
  Мужчына прыйшоў у лютасць: "Я выкліку паліцыю".
  
  “Гэта дабром не скончыцца. Большасць з іх ветэрынары".
  
  “Пайшоў ты. Вазьмі гэта. Проста пакінь мяне ў спакоі!"
  
  Майкл выцягнуў з кішэні сурвэтку, выцягнуў банкноты па семнаццаць даляраў, скамячыў іх і сунуў у кішэню. На гэта можна было купіць ланч. У апошні час яму жудасна захацелася піцы. Ён мог пакінуць купюры, загорнутыя ў сурвэтку, пад талеркай, нават не датыкаючыся да іх. Ён паклапаціўся б пра тое, каб кошт склаў каля шаснаццаці даляраў.
  
  Калі ён быў у дзесяці футах ад тратуара, то пачуў крык. "Даліна Баравала Кала".
  
  Майкл спыніўся і азірнуўся.
  
  “Я памятаю! Мы былі ў даліне Баравала Кала. Маё падраздзяленне . . . гэта быў 327-ы пяхотны. Другі батальён. Мы палявалі за ваеначальнікам. Кары Зиаур Рахман."
  
  "Хм". Майкл павярнуўся і працягнуў свой шлях. Пры думкі аб піцы ён прагаладаўся. Ён будзе паводзіць сябе добра падчас выпіўкі, каб яны з Рэндзі маглі як мага хутчэй адправіцца ў рэстаран пасля выпіўкі.
  
  Праз дзесяць хвілін ён ужо ўваходзіў у дзверы "Чейзинз" і азіраўся ў пошуках мэнэджара па працы з рэкламнымі кліентамі, трыццаці чатырох гадоў, аматара котак, сушы-ролаў, урокаў прадзення, Стывена Кінга, "Добрага месцы" і "Стылерс". Яна не напісала ў профілі, што ёй падабаюцца абдымкі, каміны, прагулкі па пляжы і канцэрты Лэдзі Гагі, але ён мог бы паспрачацца, што, калі б ён сказаў ёй, што яму падабаюцца, яе першай думкай было б: "Давай праверым пастаўшчыкоў правізіі, мам".
  
  Ён заўважыў яе, якая стаіць у далёкім канцы бара. Яна выбрала месца з цьмяным, спрыяльным для маршчын святлом. Яна была ў карычневай скураной куртцы, чорным швэдры з амаль глыбокім выразам (як доўга яна разважала над гэтым выбарам?) і дызайнерскіх джынсах. Мудрагелістыя сінія туфлі на кароткіх абцасах.
  
  Сімпотнае тварык, дзяўчына па суседстве. Самавітая фігура, але не тоўстая. Прыемная попка. І маршчыны не былі вялікай праблемай.
  
  Яна заўважыла яго, і яе вочы праясніліся на некалькі люменаў. З тых часоў, як яго фатаграфія была загружана на сайт знаёмстваў, Майкл не аблыселы, не надзьмуўся, у яго не з'явілася ніякіх шнараў. Наблізіўшыся, ён не паспрабаваў абняць ці пацалаваць, а проста кіўнуў, падаўшы ёй самой працягнуць руку, якую ён сціснуў абедзвюма сваімі.
  
  Добрае паводзіны.
  
  Пашанцавала . . .
  
  6
  
  Конік заходзіць у бар."
  
  Рэндзі распавядала анекдот.
  
  "Бармэн кажа:'Гэй, ты ведаеш, што ў тваю гонар названы напой'. Конік пытаецца: 'Хто называе напой Фрэдам?"
  
  Майкл выдаў адпаведны смяшок / стогн.
  
  Палівам служылі бурбон і гарэлка, і рухавік, які яны прыводзілі ў дзеянне, выдаваў прапанова за прапановай аб працы, хобі, месцах жыхарства ў сучаснасці і мінулым, школах, сябрах, вакацыях, падкаст NPR, ежы, спорце, і гэтак далей, і таму падобнае.
  
  Усё гэта бяскрыўдна, сее-што цікава, і нічога з гэтага не з'яўляецца зброяй.
  
  Праз сорак хвілін Майкл падумаў, што аснова вечара, падобна, добра закладзена — разумны дзеяслоў для абазначэння спаткання, прызнаў ён сам. Ён прапанаваў павячэраць. Вочы Яе заблішчалі яшчэ больш, і яна пакінула выбар рэстарана ў руках Майкла. Пратакол патрабаваў, каб туды можна было дайсці пешшу, вядома. Неразумна садзіцца ў таксі з незнаёмым мужчынам, нават калі ён больш ці менш абаяльны, уважлівы і вонкава бяскрыўдны. Акрамя таго, Майкл мог толькі ўявіць, што магло б здарыцца, калі б яму трапіўся той жа таксіст, які высадзіў яго мінулай ноччу перад яго маленькай сустрэчай з Соняй.
  
  Хто ў гэтым вінаваты? Знайдзі працу лепей . . .
  
  Успомніўшы італьянскую кухню, дзякуючы бяздомнаму ветэрынара, ён прапанаваў сямейную тратторию Lombardi, у якой падаюць самавітыя, сытны і порционированные стравы, чаго і варта было чакаць ад назвы.
  
  Яны замовілі кальмары, затым салаты "Цэзар", затым вырашылі падзяліць курыцу па—марсальски - натуральна, дадатковую талерку; вячэру з агульнага стравы быў разнавіднасцю інтымнасці і ніколі не падыходзіў для першага спаткання.
  
  Майкл мог бы напісаць кнігу.
  
  Прынеслі асноўнае страва, і афіцыянт наліў яшчэ чырвонага віна. Пакуль Рэндзі ела, яна час ад часу аглядалася на сваю талерку. Яна хадзіла ўзад-наперад. Улічваючы яе постаць, ён выказаў здагадку, што яна была схільная да ваўчынай натуры.
  
  У яе зазваніў тэлефон. “ Прабачце. Гэта мая дачка.
  
  “О, калі ласка. Працягвай".
  
  Яна прачытала, затым адправіла паведамленне і паклала трубку.
  
  Яны яшчэ крыху пагаварылі, і калі амаль скончылі з ежай, Майкл выцер рот сурвэткай. “ Так у вас ёсць дзеці?
  
  Невялікая паўза. “Толькі адзін. Гэта... " Яна падняла руку. Прапушчанае слова было "праблема". "Праблема".
  
  “О, не бойся! Я люблю дзяцей. Я ў некаторым родзе сурагатным бацька свайму пляменніку — сыну маёй сястры. Яго бацька кінуў сям'ю". Пампаванне галавой. “У мяне ніколі не было свайго. Пра гэта я шкадую". Глыток брунела, лепшага тасканскага — няма, лепшага італьянскага— віна, якое калі-небудзь рабілі. “ Як яе клічуць, вашу дачку? - спытаў я.
  
  "Эрын".
  
  “ Прыгожанькая. Колькі ёй гадоў?
  
  “ Трынаццаць.
  
  "Гэта што, старэйшая школа?"
  
  “ Сярэдні. На наступны год паступлю на першы курс.
  
  "Ты выглядаеш спартыўнай", - сказаў Майкл, не зірнуўшы — зразумела - на шыю на поўдзень. "Яна падобная на цябе ў спорце?"
  
  “О, я ніколі ні ў што не гуляў. Ну, у сярэдняй школе гуляў у хакей на траве, але не сур'ёзна. Я заўсёды захапляўся фізічнымі практыкаваннямі. Гэта мой канёк ".
  
  "Кружыцца, гэта дакладна". Глыток. “Я бегаю трушком. Гэта расслабляе".
  
  Рэндзі обмакнула хлебную дробку ў соусе марсала. "Эрын гуляе ў софтбол".
  
  "Я чуў, што закулісныя падачы амаль такія ж хуткія, як у вышэйшай бейсбольнай лізе".
  
  “Я б пра гэта не ведаў. Але яна добрая. У асноўным яна гуляе на выездзе ".
  
  Размова зноў зайшоў у тупік. Стравы з асноўнымі стравамі былі прыбраныя. Майкл пагуляў з карткай дэсертнага меню, якую прынёс мужчына—афіцыянт - імігрант зусім не італьянскага паходжання. Майкл выказаў здагадку, што албанская.
  
  Яшчэ адзін глыток віна.
  
  Ноч падыходзіла да канца.
  
  Пашанцавала ці не?
  
  Майкл спытаў: “Проста цікава. Як Эрын ставіцца да вашым спатканні?"
  
  Кароткі, обдумывающее рашэнне ваганне. “Яна не супраць. Я ў разводзе ўжо шэсць гадоў". Няёмкая ўсмешка. "Яна разумее, што старой маме пара зноў сесці на каня".
  
  "'Стары'? Наўрад ці.
  
  Рэндзі апусціла галаву. Можа быць, пачырванела?
  
  “Ёй было сем. Павінна быць, ёй было цяжка".
  
  “Ну, Боб быў тваім вызначэннем невовлеченного мужа. І бацькі. Ён прапусціў вялікую частку яе заняткаў і гульняў. Праца, праца, праца ".
  
  І сэкс, сэкс, сэкс. У Боба, вядома, быў хто-то на баку. Сее-хто верагодна. Магчыма, ён прыдумаў выдуманае імя і зарэгістраваўся ў тым жа дадатку або ap, якім Майкл і Рэндзі карысталіся сёння ўвечары.
  
  "Боб бачыцца з Эрын?"
  
  Рэндзі гуляла з карткай дэсерту, але не глядзела на яе. Хоць яна была такога целаскладу, што з задавальненнем з'ела б цірамісу або марозіва, яе апетыт да уно дольчэ, здавалася, знік.
  
  "Кожныя другія выходныя". Не больш таго.
  
  Майкл павольна напоўніў рот віном, атрымліваючы асалоду ад насычаным, аказаўся вельмі бледны густам, калі яно расцякалася па яго мове, а затым спускалася да жывата.
  
  Гэтыя італьянцы ...
  
  Яе маўчанне і напружаны мову цела казалі аб тым, што будзе далей. Штучная ўсмешка. "Ведаеш, Майкл, мне было б крыху камфортней не казаць аб маім былым".
  
  “О, прывітанне. Вядома". Ён пастукаў сябе па лбе, як быццам злавіў сябе на жахлівай сацыяльнай памылку.
  
  "Дзякую вас".
  
  Ён сказаў: “На самой справе, мне шкада. Проста мне камфортна размаўляць з табой. Гэта зусім не падобна на першае спатканне".
  
  Ўсмешка пацяплела.
  
  “ Дэсерт? - спытаў ён.
  
  "Можа быць, я проста взгляну". Яна правяла пальцамі з ярка-чырвонымі пазногцямі па картцы меню.
  
  Ён таксама. Мноства смачных страў. Не падымаючы вачэй, ён сказаў: “Я ўспамінаю той час, калі я быў ва ўзросце Эрын. Ведаеш, што я любіў? Калі мае бацькі сыходзілі куды-небудзь і падвозілі мяне з начлегам.
  
  “Гэта было весела. Вядома. Салі, Рут і Эдзі. Мы рабілі гэта пастаянна. Піжамныя вечарынкі".
  
  “Для мяне гэта былі Джош і Тоні — мае прыяцелі. Мы не клаліся спаць да паўночы. Гулялі ў настольныя гульні, карты. Што Эрын і яе лепшыя сябры робяць сёння вечарам?" Ён ухмыльнуўся. “ Так, па словах майго пляменніка, кажуць дзяўчаты. Лепшыя сяброўкі навекі.
  
  "Прашу прабачэньня?"
  
  “Эрын? Што яна і яе сябры задумалі сёння вечарам?"
  
  "Эм ... Яна дома, робіць хатняе заданне".
  
  Майкл не зводзіў вачэй з Рэндзі, пакуль вытрымліваў паўзу паміж імі. "Аб". Ён адпіў вады, затым віна і апусціў вочы, ацэньваючы дэсерты.
  
  Ён адчуў, што твар Рэндзі накіраваны ў яго бок.
  
  "Табе што-небудзь спадабалася?" павольна спытаў ён.
  
  Праз імгненне: "Ёй трынаццаць".
  
  "Прашу прабачэньня?"
  
  “Эрын трынаццаць. Яна не маленькая дзяўчынка".
  
  Майкл падняў далоні і шырока ўсміхнуўся. “О, калі ласка. Божа, я не крытыкую цябе ці што-то ў гэтым родзе".
  
  “ Тое, як ты адрэагаваў.
  
  “Ну ... Добра, я быў трохі здзіўлены. Але я іншы. Не праходзьце міма мяне". Вернемся да меню. Канноли, напэўна, былі сырымі. Іх трэба было напаўняць непасрэдна перад падачай, а не загадзя. “Калі мой пляменнік са мной, я яго не пакідаю. Упэўнены, гэта зводзіць яго з розуму". Ён нахіліўся наперад, прыжмурыўшы вочы. “Але я проста думаю пра ўсіх гэтых непрыстойных рэчах па тэлевізары і ў Інтэрнэце. Ты чытаў той артыкул у Times? Там гаварылася, што шэсцьдзесят працэнтаў падлеткаў глядзяць онлайн порна. Нават дзяўчынкі. Шакіруюча. І гэтыя чаты і ўсё такое. "
  
  "Яна гэтага не робіць".
  
  “Вядома, няма. Я ўпэўнены, што вы наладзілі бацькоўскі кантроль".
  
  Імгненне. Яна гэтага не зрабіла.
  
  Рэндзі выпаліла: “І гэта школьны вечар. Яна не змагла пайсці на вечарыну з начлегам".
  
  “Хатняе заданне. Правільна. Малайчына. Падтрымлівай яе паспяховасць. Я ўпэўнены, што яна выдатная вучаніца ".
  
  Рэндзі глядзела на абрус, назіраючы за размовай. "Я б не кінула яе, калі б лічыла, што есць які-то рызыка".
  
  “Я ведаю, што ты б не стаў. Памятаеш, за выпіўкай мы гаварылі аб недахопах? Напэўна, мне варта было сказаць, што я празмерна опекаю цябе ". Ён паціснуў плячыма. “Я проста нічога не магу з сабой парабіць. Калі я бачу каго-то, хто, здаецца, якія знаходзяцца ў небяспецы або закінутых, гэтыя трывожныя званочкі спрацоўваюць. Я спрабую...
  
  "'Закінуты'? - Прашаптала Рэндзі. Дэсертная картка шлепнулась на стол, і яна падалася наперад. Маршчыны вярнуліся. - Што ўсё гэта значыць? - спытала я.
  
  Ён таксама паклаў сваю візітоўку. Яго твар было занепакоеным. "Ну, калі шчыра, Рэндзі, ты не згадала ў сваім профілі, што ў цябе ёсць дзіця".
  
  “Ніхто ніколі гэтага не робіць. Там ёсць некалькі хворых людзей. Ты сказаў, што гэта не мае значэння ".
  
  — О, гэта не значыць, што ў цябе будуць дзеці. Ні кропелькі. Майкл паспрабаваў яшчэ віна. Яно раскрывалася, як кветка пад гадовым сонцам. Ён уздыхнуў, магчыма, так уздыхнуў бы настаўнік гісторыі Эрын, калі казаў з ёй аб плагиатном эсэ. Ён паклаў рукі на стол далонямі ўніз. “Але я павінен сказаць, што я быў занепакоены тым, што ты пакінуў яе адну. Я б заўсёды хацеў дом для дарослых з дзіцем. Ведаю, ведаю... трынаццаць. Але ж цяпер табе не васемнаццаць, ці не так?
  
  “Я турбуюся, што яны могуць ўпасці ў душы ці задыхнуцца. Ці быў бы пажар. І, давайце паглядзім праўдзе ў вочы, сённяшнія дзеці? Застаўшыся адны, што яны ядуць на вячэру? Чыпсы, газіроўку і печыва. А яшчэ ёсць бар з напоямі. І гэтыя непрыстойныя фатаграфіі, якія яны адпраўляюць сваім сябрам ".
  
  “ Божа мой, - прамармытала яна, заікаючыся.
  
  “Мне шкада, але я павінен гэта сказаць. Калі б я быў разведзены, я нават не хадзіў бы на спатканні, пакуль мой сын ці дачка не паступілі ў каледж. Ты вырашаеш завесці дзіцяці, і тады твая жыццё не пра цябе. Яна пра іх ".
  
  Яна огрызнулась: “Хто ты, чорт вазьмі, такі, каб чытаць мне натацыі? Я не абавязаная абараняць перад табой сваё бацькоўскае выхаванне".
  
  “ Калі гэта можна назваць выхаваннем.
  
  "Што?"
  
  “Я адсунуўся раней, спрабуючы быць ветлівым, але, ды, я сапраўды думаю, што ты пренебрегаешь ёю ... Эй, я не ведаю, чаму ты выглядаеш такім шакаваным. У глыбіні душы, хіба ты не думаеш заўсёды, калі сустракаешся з мужчынам: што Эрын на самай справе там робіць? З ёй усё ў парадку? У яе быў хто-то, да каго яна не павінна была прыходзіць? "Ён дадаў рэзкасці ў свой голас. “І гэта вяртае нас да майго першапачатковага пытання: што яна думае аб тым, што вы сустракаецеся? Што ж, мы абодва ведаем адказ: яна гэта ненавідзіць. Яна прыкідваецца, што не пярэчыць, але гэта таму, што баіцца адштурхнуць цябе яшчэ больш.
  
  "Ты не можаш так са мной размаўляць!" Выкрикнутые словы прыцягнулі ўвагу абеднікаў паблізу.
  
  “Падобна на тое, хто-то павінен гэта зрабіць. Усё, што ведае ваша дачка, гэта тое, што вы кажаце, што нейкія выпадковыя мужчыны важней яе ".
  
  З тварам, скажоным ад гневу Рэндзі ўскочыла на ногі. Яе крэсла адляцеў назад. Ён чакаў рэзкага адказу, але яна не стала турбаваць сябе. Жанчына схапіла з падлогі сваю куртку і сумачку і кінулася да дзвярэй.
  
  Пакуль памочнік афіцыянта ставіў крэсла, Майкл адкінуўся на спінку крэсла і зрабіў яшчэ адзін глыток віна.
  
  І з усіх сіл пастараўся сагнаць з твару удовлетворенную ўсмешку.
  
  Ідэальнае спатканне.
  
  Сапраўды, пашанцавала.
  
  Ён сустракаўся з жанчынамі, якія былі прэснымі і сумнымі, як белы хлеб, і не давалі яму ніякіх падстаў для турботы. У меру прывабны, у меру паспяховы, прыемны, ветлівы. Тыя ночы былі пакутлівай марнаваннем часу, нават калі яны заканчваліся ў ложку.
  
  Гэта была Рэндзі ў поўным сэнсе гэтага слова — па меншай меры, спачатку. Яна не дала яму нічога для працы. Але потым — слава табе, Госпадзе — яна апынулася маці, да таго ж той, хто пакінуў сваю дачку дома (як, несумненна, паступілі сёння ўвечары сто тысяч іншых бацькоў-адзіночак па ўсёй краіне без якіх-небудзь неспрыяльных наступстваў).
  
  Афіцыянт няўпэўнена наблізіўся. Ён паклаў чэк, што ў адваротным выпадку раззлавала б Майкла, таму што ён яго не прасіў. Аднак сёння ўвечары, пасля Рэндзі, ён быў у вясёлым і всепрощающем настроі.
  
  Ён пагразіў пальцам, і мужчына забраў кошт назад. Майкл наліў Рэндзі віна ў свой келіх. Ён нахмурыўся і паглядзеў на афіцыянта. “У мяне пытанне. Што б вы парэкамендавалі? Шакаладны торт або цірамісу?"
  
  7
  
  Паўгадзіны праз Майкл вяртаўся ў сваю кватэру скрозь халодную ноч.
  
  Ветэран пайшоў, верагодна, вярнуўся ў свой "дом" у прытулку.
  
  Ён пачуў ззаду сябе рыпенне падэшваў па бетоне і азірнуўся. Цень пабольш паглынула цень паменш. І павольна рухаецца машыну з уключанымі габарытнымі агнямі.
  
  Ён адчуў дрыжыкі турботы.
  
  Перакрыжаванне прыцэла . . .
  
  Чакаў, дрыжучы ад холаду. Але цень больш не матэрыялізавалася, і машына развярнулася і знікла. Ён паскорыў крок, куды гнаў марозам — і сваім непакоем.
  
  Апынуўшыся ў сваёй маленькай, убогай кватэрцы, ён зняў пінжак і падрыхтаваў кубак кавы, насыпаўшы цукар.
  
  Ён сеў за хісткі стол і паглядзеў на тое, што ляжала на пакрытай плямамі клецістай абрусы: набор рускіх матрошак. Ён узяў адну і з пяшчотай паглядзеў на яе.
  
  Людзі думалі, што яны старажытныя, але праўда заключалася ў тым, што яны датаваліся толькі канцом 1800-х гадоў і на самой справе маглі быць аднесены да аднаму чалавеку: Васілю Звездочкину, знакамітаму разьбяру па дрэве, які нагадваў худога Сталіна. Лялькі былі створаны па матывах серыі народных карцін іншага рускага мастака. Іх афіцыйнае назва была матрошка, што азначала маленькая матрона, у гонар дадзенага жаночага імя Матрона. За межамі Расеі іх звычайна называлі babushka— бабуліны лялькі. Ці матрошкі.
  
  Знешняй лялькай традыцыйна была жанчына. Тыя, што ўнутры, адкрываліся, калі вы падзялялі іх на станы, маглі быць любога полу. Самай ўнутранай заўсёды быў дзіця. Звычайна ўнутры знешняй лялькі знаходзілася ад пяці да дзесяці лялек. Рэкордам была пяцьдзясят адна.
  
  Часам майстар ствараў серыю, якая дэманструе яго талент разьбяра па дрэве і мастака. Часам мастак уключаў сацыяльную ці палітычную тэму. У той час быў папулярны серыял, у якім Уладзімір Пуцін быў знешняй лялькай, а папярэднія расейскія і савецкія лідэры туліліся ўнутры.
  
  Матрошкі традыцыйна ўвасаблялі жаночыя аспекты рускай культуры і, вядома ж, урадлівасць, улічваючы, што яны неслі ў сабе іншага чалавека.
  
  У Майкла была свая ідэя для лялькі. Знешняй лялькай была жанчына. Наступнай лялькай ўнутры быў той жа чалавек са знятай скурай. У наступным яна была б без цягліц. У наступным выпадку яе органы былі б выдаленыя. Самым унутраным быў бы маленькі шкілет.
  
  Калі б у яго былі хоць нейкія мастацкія здольнасці, ён бы іх зрабіў.
  
  Потягивает кава, адчуваючы сябе ўтульна ў сваім маленькім жыллё.
  
  Думкі аб матрошкі выклікалі ў памяці іншы вобраз: дэтэктыў Эрнэст Нэвіл. Майкл прадставіў яго якія стаяць на яркім сонца перад домам на Джунипер-лейн, цяжка дыхаюць, калі ён няёмка зачытвае сваю заяву.
  
  Чым канкрэтна займаецеся вы, ваша жонка і дачка гэтым халодным вечарам? Вам так жа ўтульна ў цяпле, як і мне?
  
  Атрымліваеце асалоду ад віном і какава, пакуль у каміне гарыць штучнае палена, напаўняючы пакой вострым хімічным водарам? Глядзіце Netflix? Гуляеце ў "Манаполію"?
  
  Ваша сям'я, можа, і баіцца, але я ведаю, што вы - няма, дэтэктыў. Няма, сэр. Вы будзеце працаваць усю ноч, да самага світання, у сваім адчайным імкненні спыніць забойства RDK.
  
  Майкл задаваўся пытаннем, ці пакінуць яны з жонкай дзяўчынку адну, калі дачкі Нэвіла споўніцца трынаццаць, калі яны адправяцца ў горад. Ён не мог адказаць на гэта. Але ён ведаў, што Нэвіл не зробяць гэтага цяпер. Ні пры якіх абставінах.
  
  Па-першае, ёй было ўсяго шэсць гадоў.
  
  Але больш таго: небарака знаходзілася ў пастаянным стане жаху.
  
  Майкл Стэндаль ведаў гэта дакладна.
  
  8
  
  Трыма Днямі Раней
  
  11:00, нядзеля, 9 лістапада
  
  Я баюся, што прынцэса памрэ.
  
  Нэвіл адказаў: "Не, калі мы ўсё зробім правільна".
  
  “Калі яна ўпадзе, гэта можа забіць яе і ўсіх астатніх. Сцяна занадта хісткая ".
  
  Гэтыя словы прымусілі Эрнэста Нэвіла задумацца; яны прагучалі з вуснаў яго юнай дачкі.
  
  О, Шери разумела, што ахвяры, аб якіх яна непакоілася, тэхнічна наогул не былі смерцямі, паколькі ахвярамі былі б людзі з канструктара LEGO, якія ў цяперашні час стаялі ці сядзелі — цяжка сказаць — у падставы замка прынцэсы, які бацька і дачка будавалі на працягу апошніх гадзіны і сарака хвілін.
  
  Але, відавочна, канцэпцыя смерці была ў яе на розуме. Чаму? Жыццярадасная першакласніца з шаўкавістымі валасамі і усмешкай, якую адсутнасць зубоў рабіла яшчэ больш чароўнай, ведала пра татавай працы. Можа быць, яна падслухала, як ён размаўляў з Бетси аб забойстве або аўтакатастрофе са смяротным зыходам.
  
  "Мы можам зрабіць гэта бяспечна", - сказаў ёй Нэвіл. “Паглядзі на інструкцыі. Нам не хапае адной дэталі".
  
  Яна вгляделась ў аб'ёмісты дакумент. У яго часы "Лега" ўяўлялі сабой прастакутнікі, з якіх можна было сабраць толькі сцены і падлога, і якія чакалі вашы босыя ногі, калі вы ішлі ў ванную ў два гадзіны ночы.
  
  Маленечкім пальчыкам Шери правяла па дробнага шрыфту, затым порылась ў скрынцы, якая, як здалося Невиллу, ўтрымоўвала пяцьсот тысяч маленькіх пластыкавых кавалачкаў. Нарэшце яна знайшла камень колеру каменя, прызначаны для мацавання падставы. Магчыма, гэта была лятаючая апора. Нэвіл, здавалася, памятаў пра іх што-то са школы.
  
  Ён асцярожна падняў замак, молячыся, каб ён не паваліўся і не раздушыў гледачоў, і яна ўставіла дэталь на месца.
  
  Яна зазьзяла. Прынцэса і яе падданыя будуць у бяспекі.
  
  Бетси ўвайшла ў дзвярны праём, разглядаючы будынак. "Што ж, гэта ўражвае".
  
  Яго жонка, загарэлая спартыўная бландынка сарака аднаго года, як і ён, заставалася такой жа прыгожай, якой была, калі яны сустрэліся і пажаніліся адразу пасля каледжа. Калі яна не была ў школе, дзе выкладала, яна працавала валанцёрам у хоспісе, займалася бегам трушком і ездзіла на ровары. Яна таксама была геніем на кухні. У той час як яго цела адмаўлялася набіраць вагу, нават пад націскам яе захапляльных тварэнняў, у апошні час у яе з'явіўся невялікі жывоцік над джынсамі. Гэта некалькі закранула яе, але Нэвіл знайшоў гэта цалкам чароўным ... і бясспрэчна прывабным.
  
  "Сыходзім праз дваццаць?" Было запланавана нядзельнае барбекю па суседстве.
  
  Нэвіл паглядзеў на скрынку з дэталямі LEGO, колькасць якіх таямнічым чынам падвоілася і дасягнула мільёна. Ён сказаў: "Вядома".
  
  "Татачка!"
  
  "Мы скончым гэта сёння ўвечары".
  
  Бетси сказала іх дачкі: “Гаральд і Джуни вярнуліся з паездкі. Яны будуць там".
  
  "Ура!" Дзяўчына выставіла маленькую скрынку і адкрыла клапаны.
  
  “ Што там унутры, мілая? - спытаў я.
  
  “ Гэта прынцэса, якая будзе жыць у замку.
  
  Яна нахіліла скрынку да яго.
  
  Нэвіл зазірнуў унутр. "Дзе ты гэта ўзяў?"
  
  “ Я знайшоў яе сёння раніцай на заднім ганку.
  
  Праз імгненне яе бацька спытаў: "Гэй, свитс, нічога, калі я пазычу яе ненадоўга?"
  
  Нахмурыўся. “Напэўна. Калі ты будзеш добра клапаціцца аб ёй".
  
  “Я так і зраблю. Не хвалюйся".
  
  Нэвіл выйшаў на кухню і праз імгненне вярнуўся. Ён узяў у дзяўчынкі рускую матрошку і сунуў яе ў пластыкавы пакет.
  
  
  Дваццаць хвілін праз, трымаючы ў руках спакаваную ляльку, Нэвіл увайшоў у офіс шэрыфа акругі Хэндлман.
  
  Установа размяшчалася ў функцыянальным будынку дзевятнаццатага стагоддзя з чырвонай цэглы ў цэнтры Маршала, рыхт-у-рыхт як будынак суда, якое знаходзілася праз плошчу. Абодва будынкі былі вялікімі. І ажыўленымі. Хэндлман быў ідылічным толькі збольшага; ён быў прывязаны да значна больш буйному і урбанизированному акрузе, а банды і іншыя дрэнныя акцёры мелі тэндэнцыю сцякаць крывёй — так бы мовіць — за межамі акругі.
  
  Нэвіл прайшоў па калідорах з зялёным лінолеўмам, зялёнымі сценамі і зялёным святлом прама ў офіс Аддзела па расследаванні злачынстваў.
  
  “О-О", - сказала хударлявая жанчына сярэдніх гадоў за стойкай. Яна паглядзела на пакет.
  
  “ Не чарговае забойства. Ён быў у мяне дома.
  
  Грымаса. “ Госпадзе, дэтэктыў. Гэта...
  
  “Усё ў парадку. Але Шери ў шоку. Тата забраў яе ляльку ў якасці доказы, і я выклікала каманду, каб абшукаць задні двор. Яна зразумела, што ў доме быў хто-то, каму не варта было бачыць... Яе твар. Ён уздыхнуў. "Я ніколі ў жыцці не забуду гэты погляд".
  
  Лялька, якую пакінуў РДК, была адзіным доказам ўварвання. Каманда абшукала дом, але не знайшла ніякіх прыкмет таго, як ён трапіў у двор. “Ніякіх слядоў. Нічога. Суседзі таксама нічога не бачылі. У нас ёсць камера назірання, але яна нічога не запісвае."
  
  "З сям'ёй?"
  
  “У маці Бетси. Далёка адсюль, у Гейтере. Апрацаваў гэта і дай мне ведаць, калі што-небудзь знойдзеш". Ківок у бок лялькі. “Я мяркую, што ён быў асцярожны, як заўсёды. Гэта будзе вычышчана. Але паспрабуй."
  
  Нэвіл падумаў, што на ляльцы, аднак, будуць адбіткі пальцаў яго дачкі. Паводле працэдуры, у яе таксама павінны былі быць адбіткі пальцаў, каб яе можна было знішчыць. Гэта толькі ўзмацніла б яе боязь.
  
  Гэтая думка прымусіла дэтэктыва ўспыхнуць ад лютасці.
  
  Жанчына изучающе паглядзела на яго. “ Дэтэктыў?
  
  Ён заўважыў яе занепакоены твар. Ён прымусіў сябе ўсміхнуцца. “ Дзякуй, Брэнда. Усе добра.
  
  Ён выйшаў з лабараторыі і накіраваўся ў картатэку.
  
  Лялька змяніла ўсё. Традыцыйныя дзеянні паліцыі па спыненні RDK не спрацавалі. Прыйшоў час змяніць правілы гульні. Якія б ні былі наступствы.
  
  Насуперак пратаколу, ён не распісаўся ў журнале рэгістрацыі, не кажучы ўжо пра тое, каб запісаць назвы файлаў, якія яму былі патрэбныя. Ён проста гойсаў па стосах, пакуль не знайшоў тое, што шукаў. Прагледзеўшы тузін крымінальных спраў, якія ўяўляюць адны з горшых узораў чалавечых істот, калі-небудзь якія жылі на зямлі, ён доўга сядзеў, утаропіўшыся ў свой тэлефон, паціраючы вялікі і ўказальны пальцы правай рукі адзін пра аднаго. Нарэшце, Эрнэст Нэвіл прыняў рашэнне, склаў і адправіў тэкставае паведамленне, задаючыся пытаннем, наколькі дрэннымі будуць наступствы, калі яго план абрынецца ў яго на вачах.
  
  9
  
  Цяперашні час
  
  19:45 вечара, чацвер, 13 лістапада
  
  Майкл выйшаў са сваёй кватэры і пакрочыў па изрытому ямамі і растрескавшемуся тратуары, час ад часу агінаючы пабітыя піўныя бутэлькі або груды смецця.
  
  Ён быў апрануты для працы, як яму здавалася: у прасторную чорную куртку, шапачку-панчоха, чорныя джынсы. У яго быў з сабой заплечнік, але цяпер ён ляжаў у гаспадарчай сумцы Whole Foods, нахіленай у яго на баку; цяпер, калі апісанне RDK транслявалася паўсюль і ўвесь час, хто-небудзь, заўважыўшы яго, мог патэлефанаваць у 911, калі б на ім быў заплечнік.
  
  Ён апусціўся на калені, каб ўцерці трохі крэму ў сып на лодыжцы. Ён мог бы пачакаць, але гэта дало яму падставу агледзець вуліцу ззаду сябе.
  
  Адчуванне сачэння было такім жа моцным, як і мінулай ноччу. Але сёння тратуары і вуліцы былі запоўненыя пешаходамі і машынамі, і ён не мог заўважыць, каб хто-то звяртаў на яго ўвагу.
  
  Ён устаў і працягнуў свой шлях па ажыўленым тратуары. Майкл ведаў, што зліваецца з гэтай непатрабавальнай часткай горада, калейдаскопам этнічных груп. Магазін фалафелей, піцэрыя (цікава, падумаў ён, што ў ёй працуюць паўночныя еўрапейцы), манікюрных салон (адгадай, які), вінны магазін (тое ж самае). Увесь капот быў потрепан, истерт і обвис, і кожная афарбаваная паверхня мела патрэбу ў чыстцы і новым пакрыцці, хоць ён не мог зразумець, навошта каму-то турбавацца.
  
  Ён занепакоена агледзеўся. Свабодных таксі не было. Апускаўся лёгкі туман, і тыя нешматлікія, якія ён убачыў, былі занятыя. Прыкладна ў паўмілі адсюль быў больш прыемны раён, і ён хуткім крокам накіраваўся туды, спадзеючыся, што ў яго будзе больш шанцаў пракаціцца верхам.
  
  І, ды, прама перад ім на тратуары пад'ехала таксі і высадило пасажыра. Майкл прабег наперад і сеў у таксі, усяго на валасок апярэдзіўшы маці і яе дачка-падлетка. Яны хадзілі па крамах. Мама несла тры цяжкія сумкі з шыкоўнага крамы. У дзяўчынкі ў руках быў толькі мабільны, на які яна набірала смс.
  
  Майкл ўзяўся за дзвярную ручку.
  
  “ Прашу прабачэння. Мы ўбачылі гэта першымі.
  
  Майкл не адказаў, таму што адказваць было не на што.
  
  "Я сказаў, што мы ўбачылі гэта першымі".
  
  Магчыма, яна ўбачыла гэта першай, але ён захаваў гэта першым. Ён працягваў ігнараваць яе і адкрыў дзверы. Але жанчына ступіла наперад, устаўшы ўшчыльную і не даючы яму адкрыць яе досыць шырока, каб увайсці.
  
  Ён агледзеў іх абодвух. Абодва бландынкі, апранутыя аднолькава: абліпальныя сінія джынсы, мяккія скураныя курткі. Чорныя чаравікі. Туфлі на дзяўчыне былі высокімі і ўпрыгожаны залацістым металликом, люстраным адлюстраваннем G ад Gucci. Дзяўчына была без пальчатак, каб пісаць смс, і фарсіла пазногцямі з мудрагелістым чорна-белым малюнкам у шахматным парадку. Гэта здавалася трохі непадыходзячым для пятнаццацігадовага або шаснаццацігадовага падлетка, але што ведаў Майкл?
  
  Ён зірнуў на таксіста, які заставаўся абыякавым. У яго абавязкі не ўваходзіла разыгрываць Саламона.
  
  "Я сур'ёзна", - сказала жанчына. "Гэта маё". Яе голас быў высокім і цвёрдым.
  
  “ Не маглі б вы адысці? "Не зусім пагрозліва, але прапанова не было сфармулявана як пытанне.
  
  “Няма. Я ўбачыў гэта першым".
  
  Зноў гэта.
  
  "Чорт вазьмі, проста забудзь пра гэта", - прамармытала дзяўчынка сваёй маці, працягваючы друкаваць.
  
  "Выказвайся!" жанчына гыркнула на сваю дачку.
  
  "Выкліч Uber", - сказаў Майкл, зноў спрабуючы адкрыць дзверы. Але яе сцягно — і яно было прывабным — заставалася ў ахоўным становішчы.
  
  “Я не хачу тэлефанаваць у Uber. Я не абавязаны тэлефанаваць у Uber. Гэта маё таксі!"
  
  "Не, гэта не так".
  
  "Чаму ты вядзеш сябе як сцерва?" Дзяўчына закаціла вочы і адкінула свае доўгія валасы з твару.
  
  “ Заткніся! Калі мы вернемся дадому...
  
  Майкл сказаў маме: “Ты робіш сцэну. Гэта бянтэжыць".
  
  “Прабач, калі цябе няёмка, але гэта не мая віна. Ты крадзеш наша таксі".
  
  “Мне зусім не нязручна. Я турбуюся аб тваёй унучцы".
  
  "Ўнучка?" яна ахнула.
  
  "Малайчына", - падумаў Майкл.
  
  “Гэта яе ты прыніжаеш. Вунь тыя людзі. І яшчэ адна пара ". Ківок у бок мінакоў, якія назіралі за сваркай. “ Яны паказвалі на яе пальцамі і смяяліся.
  
  Снобистское пагарду дзяўчыны знікла, і цяпер яна трывожна паглядзела ў іх бок.
  
  "Смяешся?" Спытала мама, затаіўшы дыханне.
  
  Майкл нахмурыўся, як быццам здзіўлены, што яна не звяртае ўвагі на праблему. Ён махнуў рукой у бок дзяўчыны. “Відавочна. Проста паглядзі на яе. З якой нагоды ты яе так апранаеш?"
  
  "Што?"
  
  “Госпадзе. Распусьнік тых, макіяж, пазногці, чаравікі для прастытутак. Я магу толькі ўявіць, з якім дзярмом ёй даводзіцца мірыцца ў школе. Усе дзеці пляткараць ў яе за спіной. Гэта, павінна быць, жудасна ".
  
  "Мама!" - закрычала яна. Яе каштоўны тэлефон выслізнуў у яе з рук і з грукатам упаў на бетон. Майкл даведаўся гук трэснула экрана. Дзяўчынка павярнулася і ўцякла, рыдаючы.
  
  "Ты сукін сын", - раззлавалася маці і, узяўшы тэлефон дачкі, накіравалася за ёй, цягнучы сумкі.
  
  Ён адчыніў дзверцы, паклаў пакет з прадуктамі на далёкае сядзенне і сеў. Ён назваў кіроўцу адрас іншай свабоднай стаянкі. Машына засталася на месцы.
  
  Майкл паглядзеў у люстэрка задняга выгляду. Таксіст пільна глядзеў на яго.
  
  "Якія-то праблемы?" Спытаў Майкл.
  
  "Не, сэр".
  
  "Тады..." Ён падняў рукі далонямі ўверх.
  
  Універсальны семафор, які азначаў: Чаго, чорт вазьмі, ты чакаеш?
  
  10
  
  Майкл стаяў праз дарогу ад дома на Марцін Драйв, на руках у яго былі пальчаткі, на галаве шапка-панчоха, за спінай заплечнік. Як і на Джунипер-Лейн мінулай ноччу, гэтая дарога таксама была цёмнай, і яго амаль не было відаць.
  
  Ён пачакаў ўсяго тры хвіліны, перш чым на вуліцы з'явілася машына. Пад'язджаючы да хаты, машына запаволіла ход і затармазіла на пад'язной дарожцы. Ён назіраў, як кіроўца некаторы час збірала свае пакеты і выбіралася з машыны. Ён падумаў аб старым слове "скруткі". Так яго маці называла пасылкі, якія Майкл прыносіў ёй у цэнтр зняволення.
  
  Майкл расцёр рукі, ратуючыся ад холаду.
  
  Калі яна падышла да ўваходных дзвярэй, ён заўважыў, што адзін з пакетаў быў з Whole Foods. Ну, як гэта магло быць супадзеннем. Ён пакорпаўся ў заплечніку і дастаў з пластыкавага пакета цяжкі малаток.
  
  Майкл пачакаў пяць хвілін, затым, агледзеўшыся па баках і нікога не ўбачыўшы, хутка перасёк вуліцу.
  
  Затым ён апынуўся ў ўваходных дзвярэй.
  
  Ён моцна сціснуў малаток.
  
  Ён праверыў ручку.
  
  Незачынены.
  
  Майкл адзін раз памяў дзяржальню малатка, затым праціснуўся ўнутр.
  
  11
  
  Дзесяць хвілін праз Майкл стаяў у гасцінай, гледзячы зверху ўніз на жанчыну, распростертую перад ім на падлозе.
  
  Цяжка дыхаючы, ён уважліва агледзеў яе.
  
  Такая выдатная фігура. Яе джынсы былі ў абцяжку, а на задніх кішэнях былі вышыты жоўтыя ружы. Яе туфлі былі функцыянальнымі лодачкамі. Ён быў расчараваны, што зверху на ёй была чорная талстоўка з капюшонам, якая хавае постаць. Ён успомніў, што, калі назіраў за ёй раней, на ёй была абліпальная кашуля. Сіні. Пяшчотна-блакітны. Ёй ідзе гэты колер. Паводле яго ацэнак, яна была 34B, хоць у Майкла не было вялікага вопыту ў гэтай галіне. Большасць яго паспяховых спатканняў заканчваліся гэтак жа, як і спатканне з Рэндзі.
  
  Яшчэ адзін глыбокі ўдых. Ўдых і выдых. Яго далоні змакрэлі.
  
  Ён падняў галаву, пачуўшы, як яму здалося — шолах знадворку. Крокі? Ён не быў упэўнены.
  
  Перакрыжаванне прыцэла . . .
  
  У гэты момант яго напалохаў грукат - хто-то з сілай вышиб ўваходныя дзверы. Рушыў услед гучны ўдар, калі дрэва ўдарылася аб сцяну. Мужчына ў цёмнай вопратцы праціснуўся ў пакой, бразнуўшы за сабой дзверы. У руцэ ён сціскаў доўгі мясницкий нож.
  
  Майкл нават ахнуў ад шоку.
  
  Гэта быў Джарэд Симмс, рэпарцёр з Джунипер-лейн.
  
  Вы не маглі б пракаментаваць гэта злачынства?
  
  На ім была шапка-панчоха, вельмі падобная на шапачку Майкла, а за плячыма вісеў заплечнік — таксама падобны. У іх было яшчэ больш агульнага: яго рукі таксама былі ў тонкіх баваўняных пальчатках. І нож, які ён трымаў, быў вельмі падобны, калі не ідэнтычны, таму, які Майкл прынёс з сабой.
  
  Калі пры вызначэнні генетыкі ўлічваць толькі вопратку і аксэсуары, то гэтыя двое мужчын маглі б быць двайнятамі.
  
  12
  
  Погляд Симмса апусціўся на нерухомыя ногі жанчыны. Здавалася, ён расчараваны тым, што выпусціў шанец забіць яе ўласнаручна.
  
  “ Ты ... - прашаптаў Майкл.
  
  Маніякальна гледзячы на яго, Симмс сказаў: “Так, сэр, так, сэр. Я РДК. Зараз я не такі патрапаны, ці не так?" У мужчыны быў напружаны голас. Ён амаль вібраваў.
  
  Калі Майкл нічога не сказаў, Симмс акінуў яго пагардлівым поглядам. “ А ты, чорт вазьмі, пераймальнік. Як цябе завуць?
  
  "Майкл". Яго голас панізіўся да шэпту. "Як ты даведаўся...?" Ён абвёў рукою пакой. Затым на імгненне заплюшчыў вочы. “Я разумею. Ты сачыў за мной ад Джунипер-Лейн на наступную раніцу пасля таго, як я забіў Соню. І з тых часоў ты дагнаў мяне. Я ведаў, што за мной хтосьці назірае". У яго вачах чыталася агіду да самога сябе. "Я павінен быў здагадацца, што сапраўдны RDK будзе на месцы злачынства".
  
  "Я павінен быў знайсці пераймальнікі, які скраў маю славу". Пучкі яго пышных валасоў выбіваліся з-пад шапачкі-панчохі. Майкл пераблытаў колер ваўнянай шапачкі. Касцюм Симмса быў цёмна-сінім; Майкл абраў чорны.
  
  Ён спытаў забойцу: “Але як ты даведаўся, што гэта я? На прэс-канферэнцыі каля "Соні"?"
  
  “Ты адкрыў свой доўгі рот. Так я і зразумеў. Тое, як ты ўчапіўся ў мяне? Ты быў садыстам, хуліганам. Калі табе падабаецца прычыняць людзям боль словамі, то табе спадабаецца наносіць ім ўдары клінкамі ".
  
  “ Вы сапраўды рэпарцёр? - спытаў Майкл"
  
  “ Я ўзяўся за пяро ўсяго некалькі месяцаў таму. Пасля таго, як пачаў свае маленькія ... праекты. Ён кіўнуў на рускую ляльку, якая стаяла на століку ля канапы. “ Быць рэпарцёрам карысна. Гэта дае мне падставу адправіцца на месца здарэння і высветліць, што вядома паліцыі. Ён агледзеў Майкла з ног да галавы. - Што, чорт вазьмі, за ваша гісторыя?
  
  Майкл доўга маўчаў. Ён паківаў галавой з панурым выразам твару. “Я ніколі нічога не дасягаў. Усю сваю жыццё. Мяне звольнілі, я жыву ў гэтым дерьмовом месцы. Потым я пачаў сачыць за табой у навінах. Паліцыя сказала, што яны ніколі не сутыкаліся з больш разумным серыйным забойцам. Ты быў крымінальным геніем. Майкл захоплена засмяяўся. “ Табе гэта сыходзіла з рук, колькі? Чатыры ці пяць разоў?
  
  “ Тры. Ну, потым была мая жонка. Ты быў там пры грошах, Майкл. На Джунипер-лейн. Яна сапраўды сышла ад мяне ў мінулым годзе. А потым адбыўся няшчасны выпадак. Гэта было прыемна. Гэта прынесла вызваленне. Таму я працягваў у тым жа духу ".
  
  Майкл паціснуў плячыма. “Я хацеў трохі гэтай, як бы ты гэта назваў, славы. З Соняй я спрабаваў быць такім жа добрым, як ты. Але я не ведаю. Гэта быў першы раз, калі я кагосьці забіў. Ён коратка засмяяўся. “ У мяне не было нікога, хто мог бы мне дапамагчы. Мяркую, вы працуеце ў адзіночку?
  
  "Вядома", - усміхнуўся Симмс.
  
  "У цябе ёсць яшчэ якія-небудзь планы?"
  
  Пранізлівы голас адказаў: “О, хачу. Але не тут. Я еду з штата. Я здзейсніў памылку. Гэты чортаў дэтэктыў. Нэвіл. Хацела прыстрашыць яго, таму пакінула рускую ляльку ў яго дома. Але гэта толькі зрабіла яго яшчэ большай стрэмкай у задніцы. Так што я звальваюць адсюль. Напэўна, з Фларыды. Стаміўся ад зімы. Паўза. “ У мяне тут яшчэ адно даручэнне. Потым я сыходжу.
  
  Симмс падышоў да тэлевізара і ўзяў пульт. Уключыўшы тэлевізар, ён прагартаў канал HBO, пакуль не знайшоў трылер — копы супраць банд, перастрэлка. Ён дадаў гучнасць.
  
  Яшчэ адно даручэнне тут ... ?
  
  Менавіта тады Майкл заўважыў рукаятку пісталета за поясам Симмса.
  
  О, чорт...
  
  - У цябе ёсць пісталет! - крыкнуў Майкл.
  
  Симмс павярнуўся да яго, выцягваючы пісталет.
  
  “Паслухай! Ты застрелишь мяне тут, і паліцыя атрымае разнастайныя доказы. Яны могуць зрабіць гэта з дапамогай зброі. Гэта называецца баллистикой. Стрэл прывядзе прама да цябе ".
  
  "Гэта выкрадзена". Погляд на чорны "Глок" у яго руцэ.
  
  "Усё роўна, што гэта скрадзены пісталет!" Сэрца Майкла застукала гэтак жа гучна і хутка, як адзін з кулямётаў у тэлешоў. “Яны пакідаюць масу доказаў. Я ведаю, што гэта так. Я гляджу ўсе крымінальныя серыялы. Яны заўсёды кажуць аб зброі! Вы не можаце ў мяне страляць! Калі ласка! "
  
  Симмс нахмурыўся, верагодна, не разумеючы, чаму Майкл крычаў ... і ў асаблівасці аб агнястрэльнай зброі.
  
  Гэта было па адной-чартоўску важкай прычыне.
  
  Каб тузін копаў, якія хаваюцца ў спальні, ваннай і гасцінай, пачулі, што РДК узброены і збіраецца прастрэліць яму галаву.
  
  Нарэшце яны гэта зрабілі. Дэтэктыў Нэвіл і Бенджи Кэмп ўварваліся ў пакой, крычучы, каб Симмс кінуў зброю.
  
  Убачыўшы рулі зброі, які зьбірае па ўсёй пакоі, Майкл запанікаваў і кінуўся на падлогу ... хоць і не на саму карычнева-бэжавы махорку. Ён прызямліўся на жанчыну, якая пачала падымацца з-за канапы.
  
  Разам Майкл і дэтэктыў пад прыкрыццём Соня Паркер, у другі раз за апошнія дні граюць ролю ахвяры серыйнага забойцы, ўпалі, переплетясь, на дыван.
  
  "Адвалі да чорта ад мяне, Майкл", - бушавала яна.
  
  Ён так і зрабіў, узяўшыся за яе сцягно, як за рычаг, каб падняцца. Дэтэктыў загыркаў: "Не смей". Майкл падаўся назад, падняўшы рукі далонямі вонкі. Яна ўстала, падымаючы пісталет і цэлячыся ў Джарэда Симмса — хоць і не раней, чым кінула позірк у бок Майкла, які меркаваў, што яна ў роўнай ступені схільная ўсадзіць у яго кулю.
  
  13
  
  Чатырма Днямі Раней
  
  15:00, нядзеля, 9 лістапада
  
  Дэтэктыў Эрнэст Нэвіл ехаў па роўным полі, усеяным кароткімі шэрымі сцебламі кукурузы, падобнымі на стариковскую шчацінне.
  
  Ён праехаў па доўгай пад'язной дарожцы і заехаў у Цэнтр папярэдняга заключэння акругі Хэндлман, прыпаркавацца на той частцы стаянкі, якая прызначана толькі для супрацоўнікаў праваахоўных органаў. Выбіраючыся з машыны і зашпільваючы куртку, абараняючыся ад халоднага ветру, ён падумаў: "напружаны дзень". Быў таемны візіт у картатэку офіса шэрыфа і яго сустрэча з Бенджи Кэмпам, чалавекам, якому ён напісаў паведамленне пасля таго, як распрацаваў свой дзіўны план. Акрамя таго, была прыпынак у доме магістрата, які працаваў па выхадных.
  
  Ён акінуў позіркам нізкае будынак, спачатку змрочнае, але яшчэ больш змрочнае з-за змрочных, шэрых аблокаў. Добра, давайце паглядзім, ці зможам мы гэта зрабіць.
  
  Апынуўшыся ў вестыбюлі карцэру, ён зарэгістраваўся, пакінуў сваю зброю ў сейфе, і яму ўручылі копію дасье. Затым ён прайшоў па Адвакацкай шэрагу, шэрагу пакояў для допытаў, дзе вязьні сустракаліся са сваімі адвакатамі ў нязменна бескарысных спробах змякчыць прысуды, дамагчыся новых судовых працэсаў або памілавання за злачынствы, якіх яны “ніякім чынам не здзяйснялі". Не, я сур'ёзна. Клянуся Богам."
  
  У пакоі I-7, той самай, куды яго накіравалі, ён сеў на нязручнае крэсла, які быў прыкручаны да падлозе, як і металічны стол. Куты мэблі былі закруглены, як мяркуецца, для таго, каб асабліва моцны асуджаны не змог ударыць свайго адваката або ахоўніка галавой аб вастрыні і прабіць яго наскрозь.
  
  Ён бегла прагледзеў тэчку, якую яму далі. Пяць хвілін праз ўвайшоў буйны светлавалосы мужчына. На ім быў аранжавы камбінезон. На ім не было наручнікаў.
  
  Які суправаджаў яго ахоўнік прамармытаў: “Сядай. Сачы за сваім мовай".
  
  Майкл Стэндаль кіўнуў Невиллу, затым паглядзеў на ахоўніка. “ Гэты прыдурак тут? Яго клічуць Эванс. Аднойчы ён апісаўся, калі нейкі зэк напаў на яго з завострываннем...
  
  "Госпадзе Ісусе," прамармытаў Эванс.
  
  “Гэта аказалася саломінкай. Вы ведаеце, дэтэктыў, гэтыя штукі забіваюць кітоў і мілых маленькіх цюленяў, саломінкі забіваюць. Але я не ведаю ні пра якія смяротных выпадках сярод людзей ".
  
  Эванс збіраўся сказаць нешта яшчэ, але Майкл проста працягнуў. “У "дурняў" ёсць выбар насіць карычневую або чорную форму. Усе выбіраюць карычневую, таму што яна строме. Але не Эванс. Яму падабаюцца чорныя. Чаму? На іх не відаць плям ад мачы."
  
  "Значыць, ты прапусціш дэсерт сёння ўвечары, Майкл".
  
  “Госпадзе, ты ж не збіраешся гэта значыць, ці не так? Твая жонка, павінна быць, сумуе па твайму сябру пад усімі гэтымі запаснымі шынамі".
  
  Ахоўнік сышоў, і, здавалася, зачыніў бы дзьверы, але завесы былі старымі і несмазанными, і яны не дапускалі драматычнага сыходу.
  
  "Як у цябе справы, Майкл?"
  
  “ Як і варта было чакаць, дэтэктыў. Вы ведаеце, я ніколі не любіў свецкую гутарку, калі я не выкладаю яе шчыра. Чаго вы хочаце? Чаму асабіста, чаму не па тэлефоне?
  
  Нэвіл не адказаў, але працягваў вывучаць тэчку.
  
  У гэтых дваіх была агульная гісторыя. Некалькі гадоў таму ён арыштаваў Майкла за крадзеж з узломам. Сума наяўных грошай, канфіскаваная з дома састарэлых, была невялікі, і ніхто не пацярпеў — і нават не прысутнічаў у абрабаваных пакоях, — але гэта была яго трэцяя судзімасць за пяць гадоў, і за гэта злачынства ён атрымаў працяглы тэрмін. Магло б быць і менш, але на слуханні прысуду Майкл вымавіў некалькі адборных слоў у адрас суддзі па нагоды свайго дзябёлага целаскладу і зачесанной таму прычоскі.
  
  Майкл быў цікаўным стварэннем. Сын жанчыны, пастаянна якая сядзела ў турме за наркотыкі, дробныя крадзяжы і ігнараванне ордэраў (яго бацькі даўно не было ў жывых), Майкл ўсё сваё жыццё працаваў на розных работах — у асноўным на чорнай або адміністрацыйнай — але ні на адной з іх доўга не пратрымаўся. Калі ён не атрымліваў жалавання, ён быў кішэньніка, крамных злодзеем і узломшчыкам.
  
  Злачыннасць была ў яго ў крыві.
  
  І ён быў самым нязносным чалавекам, якога Нэвіл калі-небудзь сустракаў, бязлітасна сыпавшим абразамі дзеля забавы.
  
  "Чаму асабіста?" паўтарыў дэтэктыў і зачыніў тэчку.
  
  “Гэта быў пытанне. Вечнасць назад". Майкл ўхмыльнуўся.
  
  "Ніякіх запісаў". Тэлефонныя званкі ў ізалятар і назад адсочваліся, і Нэвіл вызначана не хацеў ўцечкі інфармацыі аб яго сакрэтным плане займець RDK. “Можа быць, мы зможам дапамагчы адно аднаму. У мяне праблема, і ў цябе праблема".
  
  “ Я затрымаўся ў гэтай дзюры яшчэ на пятнаццаць месяцаў. А ў цябе што?
  
  "Забойца рускіх лялек".
  
  “Чуў пра гэта. Мы даведаемся навіны тут. Я хачу NPR. Усе астатнія хочуць кантры. Часам я выйграю, часам няма ".
  
  “ Ён забіў трох жанчын, і ў нас не так ужо шмат зачэпак.
  
  - Ты ў родзе Эндзі з Мэйберри, а не тая шустрая дзяўчынка з "Маўчання ягнятаў".
  
  “Ён пакінуў ляльку ў маім доме. Мая дачка знайшла яе. Яна перапалохалася ".
  
  Зэк, здавалася, засумаваў ад гэтай навіны.
  
  "Я хачу яго", - цвёрда сказаў Нэвіл. “Дрэнна. І ў мяне ёсць ідэя, як гэта зрабіць".
  
  Майкл прыўзняў крыху менш скучающую брыво.
  
  “Вось здзелка. У абмен на вызваленне і поўнае памілаванне — твой паслужны спіс выдалены — ты гуляеш ролю пераймальнікі, імітуючы RDK.
  
  Офіс шэрыфа арандуе пару дамоў — у нас ёсць адзін на Джунипер-лейн і адзін на Марцін-драйв. Наш дэтэктыў пад прыкрыццём, Соня Паркер, згуляе ролю ахвяры. Яна прыкінецца новенькай ў горадзе, каб суседзі нічога не падумалі аб незнаемцы ў арандаваным доме. Спачатку мы праверым Джунипер-Лейн. Яна вернецца з працы, возьме пасылку, якую для яе трымае хто-небудзь з суседзяў. Пакуль дзверы адчыненыя, ты праходзіш міма, каб ён цябе ўбачыў.
  
  “Вы, цытую, "вламываетесь", і вы з Соняй завісае на паўгадзіны, а затым бераце яе машыну і яшчэ дзе-небудзь. На наступны дзень нашы крыміналісты зробяць выгляд, што выязджаюць на месца здарэння. Я зраблю заяву для прэсы перад будынкам палаты прадстаўнікоў ".
  
  "Што, калі сусед патэлефануе ў 911, калі ўбачыць мяне?"
  
  “Мы адкладаем адпраўку машыны да таго часу, пакуль у вас не з'явіцца шанец з'ехаць. Такім чынам, нашы профилировщики намалявалі RDK чалавекам з вялікай эга. Так што, я думаю, калі мы аб'явім ў прэсе, што забойца зноў нанёс удар, ён з'явіцца на Джунипер-лейн. Ён захоча даведацца пра гэта подражателе. Таму я хачу, каб ты вылучаўся ў натоўпе. Ты павінен здавацца...
  
  "Хинки".
  
  "Я не ведаю, што гэта значыць".
  
  Майкл кінуў на яго паблажлівы погляд. "Дзіўна падазроны".
  
  "Хинки".
  
  Майкл кіўнуў. "І я сыходжу і займаюся сваімі справамі, а ты спадзяешся, што ён рушыць услед за мной, і калі ён будзе, ты последуешь за ім".
  
  "Калі ён не дзяўбне на прынаду ў Джунипере, мы паспрабуем яшчэ раз з Марцінам".
  
  “ Манітор для лодыжак?
  
  "Вядома, Майкл".
  
  “Я разумею. Давер заходзіць занадта далёка. Але гэта таксама азначае, што ты аформіць гэта дзярмо ў пісьмовым выглядзе і адправіш майму адвакату ".
  
  “ Гэта ўжо складзена. Магістрат падпісаў гэта.
  
  "Што кажа мне аб тым, што вы дзейнічаеце хутка".
  
  Аператыўны . . .
  
  Нэвіл даведаўся, што Майкл Стэндаль, хутчэй за ўсё, скончыў бы прэстыжны Чыкагскі універсітэт з высокімі ацэнкамі, калі б яго не злавілі на "запазычанні" (яго тэрмін) прадметаў з пакояў студэнтаў у інтэрнатах. Яго другое і апошняе выключэнне з добрай дзяржаўнай школы адбылося, калі ён ўстаў у класе і сказаў прафесару, загадчыку кафедры англійскай мовы, што ён тупы як мел; няўжо ён не ведаў, што, чорт вазьмі, ўсыпляе ўсіх?
  
  "'Прынада' - красамоўнае слова, дэтэктыў. Што, калі RDK стоміцца ад дзяўчат і вырашыць пасекчы мяне на кавалкі?
  
  “ У мяне ёсць для цябе куленепрабівальны камізэлька і маячок. І я прышлю каго-небудзь нагледзець за табой.
  
  "Ёсць хто-небудзь добры?"
  
  “ Мой асістэнт. Лагер Бенджи.
  
  "Ну і дурная ж гэта імя".
  
  “ Ён лепшы стралок ў дэпартаменце. Няма, ва ўсім акрузе.
  
  Майкл агледзеў яго праніклівым позіркам. “ Гэта сакрэт, ці не так?
  
  "Толькі мая блізкая каманда і вы ведаеце пра гэтым".
  
  “Я мяркую, вы досыць разумныя, дэтэктыў, каб разумець, што гэта можа ўдарыць вас у твар. Гэта будзе канцом вашай кар'еры. Магчыма, вы нават знойдзеце сабе тут пакой ". Узмах рукой, які паказвае на цэнтр зняволення. "Не тое каб мяне гэта хвалявала".
  
  "Зразумела".
  
  Майкл ўстаў і падышоў да акна. Тоўстае шкло за кратамі было падрапана. Тым не менш, звонку бачылася трохі зеляніны. "Задаць табе пытанне?"
  
  Нэвіл кіўнуў.
  
  Ён павярнуўся. “ Чаму вы абралі мяне, дэтэктыў?
  
  "Я толькі што выдаткаваў гадзіну, праглядаючы пратаколы арыштаў, скажам, патэнцыйных кандыдатаў". Ён не дадаў пункт аб парушэнні пратаколу. “І ты перамог. Мне патрэбен быў хтосьці, у каго амаль не заставалася часу — вам засталося пятнаццаць месяцаў. Дастаткова доўга, каб у вас з'явіўся стымул пагадзіцца, не так доўга, каб магістрат стаў бы адпірацца. І мне патрэбен быў негвалтоўны злачынец ".
  
  З сваіх дасье на паліцыю, ўмоўна-датэрміновае вызваленне і кансультанта Нэвіл даведаўся, што Майкл ні разу не прычыніў фізічнага шкоды ні адной жывой душы.
  
  “Але самае галоўнае, каб гэта спрацавала, мне патрэбен быў хтосьці, хто мог бы ўвайсці ў ролю. Згуляць ролю бессардэчнага серыйнага забойцы. З усіх мінусаў, якія я разглядаў, ты быў горшым ".
  
  "Праўда?" Яго вочы заблішчалі.
  
  “Я не магу сказаць табе, што гэта без рызыкі, Майкл. Ты можаш сказаць "не"."
  
  "Самы горшы", - задуменна прамовіў ён. Затым усміхнуўся. "Я ў справе".
  
  14
  
  Цяперашні час
  
  10:00 вечара, у чацвер, 13 лістапада
  
  Майкл Стэндаль прамармытаў: “Я сказаў "Пісталет" тры разы. Можа быць, чатыры. Я крычаў".
  
  Нэвіл нахмурыўся і паглядзеў на Бенджи Кэмпа. “ Я гэтага не чуў.
  
  “ Я таксама. Тэлевізар. Гучнасць.
  
  "Ты нават не ведаў, што ён быў узброены". Цяпер Майкл быў яхідным і ныў.
  
  “Дакладна. Гэтага не было ў профілі", - сказаў Бенджи.
  
  Нэвіл кіўнуў на грудзі Майкла. “ У цябе быў бронекамізэльку.
  
  - О, я мяркую, ніхто раней нікому не страляў у галаву.
  
  "Гэта сапраўды здараецца, аддаю табе належнае".
  
  - І промежность таксама, - дадаў Бенджи.
  
  “ Соня б не дапусціла, каб з табой што-небудзь здарылася.
  
  "Госпадзе, я адчуваю сябе ў тааакой бяспекі", - сказаў Майкл, дадаўшы сарказму да ехидству.
  
  Нэвіл разважаў аб тым, што ўсё прайшло ў асноўным так, як планавалася. На прэс-канферэнцыі на Джунипер—лейн Бенджи, апрануты пад прыкрыццём ў свой камуфляж, не спускаў вачэй з іх прынады, Майкла, які паводзіў сябе адпаведна падазрона.
  
  Падазроны . . .
  
  Бенджи высачыў Майкла ў запаведніку і пачаў пераследваць яго па ўсім акрузе Хэндлман. У рэшце рэшт ён заўважыў каго-то, хто, магчыма, сачыў за ім у машыне.
  
  Можа быць, гэта зачэпка, але проста на дадзены момант не магу сказаць напэўна ...
  
  Бенджи не паведаміў ні нумары жэтона, ні іншага пасведчання асобы, так што ў іх не было падазраванага, якога можна было б затрымаць. Акрамя таго, Нэвіл хацеў запісаць RDK і Майкла: высветліць, ці былі іншыя ахвяры, невядомыя ўладам, і даведацца, ці працаваў ён у адзіночку. У серыйных забойцаў рэдка былі партнёры, але часам жонкі ці сяброўкі былі соучастницами змовы.
  
  Яны падбудавалі яшчэ адно "забойства" ў гэтым пракаце сёння ўвечары, і Бенджи паведаміў, што сапраўдны RDK зноў быў у руху, ідучы сюды за Майклам. Пакінуўшы Нэвіла, Бенджи і тактычных копаў дзяжурыць ўнутры, Майкл рушыў услед за дэтэктывам пад прыкрыццём Соняй Паркер ў гасціную, дзе яна прыкінулася мёртвай. Затым яны чакалі прыбыцця RDK. Пасля таго, як ён зрабіў сваё драматычнае заяву, яны даведаліся, што іншых ахвяраў не было, што ён працаваў адзін і ў якасці бонуса, што ён забіў сваю жонку. Усё гэта адбылося шмат у чым дзякуючы адзначанай ўзнагародамі гульні Майкла.
  
  Цяпер Нэвіл павярнуўся да серыйнай забойцу, які сядзіць у кайданках у крэсле.
  
  Симмс, відавочна, ведаў, што яны холадна абышліся з ім, і адмовіўся ад свайго права захоўваць маўчанне.
  
  "Мы чулі аб вашай жонцы," сказаў Нэвіл.
  
  "Хіба гэта клішэ - сказаць, што яна заслужыла смерць?"
  
  "Раскажы мне падрабязнасці".
  
  Симмс, здавалася, быў шчаслівы — нават ганарлівы - супрацоўнічаць.
  
  Нэвіл задаў дзясяткі пытанняў аб забойстве жонкі і ахвярах рускай лялькі. Праз паўгадзіны ён амаль скончыў. У яго быў апошні пытанне, і ён думаў аб ацэнцы тэлевізійнага эксперта і справаздачы дарагога псіхіятра.
  
  У апошнія гады яго гнеў на бацькоў падштурхнуў яго да пераломны момант, і цяпер ён здзяйсняе забойства ў спробе вярнуць сабе ролю самой знешняй рускай лялькі.
  
  “Такім чынам, Джарэд, мне цікава. У цябе былі цяжкія часы, калі ты быў маладым? Твая сямейнае жыццё?"
  
  Забойца быў здзіўлены. “Што? Няма. Мае бацькі былі выдатнымі людзьмі ".
  
  "Тады скажы мне: навошта пакідаць рускіх лялек у якасці візітнай карткі?"
  
  "О, яны прадаваліся ў Walmart".
  
  15
  
  Вось так мы і робім ".
  
  Тэхнік з Аддзела сувязі зняў манітор з лодыжкі.
  
  Майкл агледзеў сып. Яго расчэсваннем на працягу апошніх некалькіх дзён не дапамагло.
  
  - Табе не прыйшло ў галаву надзець яго па-над майго шкарпэткі? Майкл прабурчаў:
  
  Круглы, лысаваты чарнаскуры мужчына лаканічна адказаў: "Я б так і зрабіў, але падумаў, што было б карысна заахвоціць паход у пральню".
  
  “ Хочаш сказаць, што ў мяне ногі смярдзяць?
  
  Адказу няма. Але так, менавіта гэта ён і меў на ўвазе.
  
  Майкл мог толькі засмяяцца. Ён паважаў любога, хто хутка рэагаваў на абразу.
  
  Ён накіраваўся ў калідор, затым наверх, у кабінет дэтэктыва. Ён заўважыў, што шэрыф і дэтэктыў Нэвіл раяцца, апусціўшы галовы. Бліжэй да яго была каморка Соні Паркер. Яна сядзела за сваім сталом зусім прама і друкавала на клавіятуры.
  
  За апошнія некалькі дзён ён думаў пра яе сотні разоў — з тых часоў, як яны сустрэліся, рыхтуючыся да аперацыі. Ён уяўляў яе, якая ідзе па вуліцы, за пакупкамі, падчас прабежкі. Таксама лежачы ноччу ў ложку. Ён задаваўся пытаннем, ці мог ён якім-небудзь чынам расказаць ёй, як яна неўсвядомлена ўдзельнічала ў тых падзеях.
  
  На жаль, ніякага праўдападобна варыянту не было. Не ў дадзены момант.
  
  Дэтэктыў ўсё яшчэ была ў сваёй чорнай талстоўцы. Ён спадзяваўся, што яна зняла яе, агаліўшы абліпальныя далікатна-блакітную блузку.
  
  Ён падышоў да стала, на якім стаяла кававарка Keurig, і заварыў сабе кубак, у якую дадаў чатыры кавалачка цукру.
  
  Пасля кароткага масажу сваёй ободранной лодыжкі Майкл нетаропка прайшоў праз загон да яе кабінцы.
  
  "Прывітанне".
  
  Соня падняла вочы. Выраз яе твару было ясным. Яна чакала прабачэнняў за тое, што ён наваліўся на яе падчас арышту Симмса. Што ж, трымаеце сваё эга, мілая. Я проста спрабаваў не падставіць сваю задніцу пад кулі ў Додж-Сіці, а ты выпадкова апынуўся ў мяне на шляху.
  
  Так што няма, mea culpa не павінна было адбыцца. Майкл Стэндаль шчыра прасіў прабачэння раз ці два за ўсю сваю жыццё. Ён не мог успомніць гэтыя правіны, але лёгка мог успомніць ўкол, які адчуў, калі на самай справе вымавіў абразлівае слова "прабач".
  
  "Паслухай". Яго голас стаў шчырым, калі яна падняла бровы. “Побач са мной ёсць адно ўстанова, тайскае. Калі я быў ўнутры, у гэтай установе, ты ведаеш, усё, аб чым я мог думаць, было тайскае. Як наконт таго, каб зрабіць гэта сёння ўвечары? Калі ты будзеш вольны?"
  
  Гэта спатканне было б сапраўдным спатканнем, і яго мэтай была б не слоўная вівісекцыя, а затащение яе ў сваю скрыпучы ложак.
  
  Яе бровы папаўзлі ўверх, уздым, які ён не лічыў магчымым. “ Ты запрашаеш мяне на спатканне?
  
  “ Павячэраем, а потым вернемся да мяне, вып'ем па шкляначцы на ноч.
  
  Соня не была падобная на чалавека, які можа стаць ахвярай страты дарунка прамовы. Цяпер яна стала ахвярай.
  
  "Я частую," велікадушна дадаў ён.
  
  Яна выдала дзіўны гук. Раздражненне і здзіўленне адгадваліся.
  
  "Добра". Ён падняў руку. “Ты, здаецца, сумняваешся. Мы можам зберагчы па шкляначцы на ноч да наступнага разу".
  
  "Ні ў наступны раз, ні ў гэты". Яе твар было адначасова каменным і здзіўленым.
  
  Ён пачынаў раздражняцца. Госпадзе. Яна сапраўды раззлавалася, што ён пацягнуўся да яе сцягне, каб ўстаць, калі яны былі за канапай? Гэта быў хаос. Паўсюль было зброю. “ Чаму бы і няма?
  
  - Феномен "Апошняга чалавека на зямлі", - холадна сказала яна. “ Ты калі-небудзь чуў пра гэта?
  
  “Прабач мяне, Соня. Ты так ставішся да мяне? Ты не зусім вясновы кураня ". Яна засмяялася. Ён быў абражаны і сагнуўся напалову. "І я мяркую, што мужчыны-мадэлі дакладна не ломяцца ў тваю дзверы".
  
  Менавіта тады яе погляд спыніўся на маленькай фатаграфіі ў рамцы на яе стале. Соня і мужчына прыкладна яе ўзросту. Рукі на плячах.
  
  "Хлопец?"
  
  "Муж".
  
  “Хм. Гэта ён мужчына-мадэль?"
  
  Соня не адказала, але ён цалкам мог адказаць.
  
  "Віншую", - з'едліва сказаў ён. "Спадзяюся, ты разумееш, як табе пашанцавала, што ты злавіў яго".
  
  Яна ўважліва паглядзела на яго. “ Я думаю, ты сапраўды палову часу не маеш ні найменшага падання аб тым, што кажаш.
  
  Чый-то голас: "Майкл".
  
  Ён кіўнуў галавой у бок Соні і, кінуўшы развітальны позірк у той бок, далучыўся да Невиллу, які сказаў: “Дакументы падпісаныя судом. Вы вольныя".
  
  Бенджи Кэмп, які стаяў непадалёк, прапанаваў: "Мы б не справіліся з гэтым без цябе".
  
  Майкл скрывіў твар такім чынам, які, як ён спадзяваўся, выказваў яго пагарду да відавочным заявах.
  
  - Што ты збіраешся рабіць цяпер? - спытаў Нэвіл.
  
  “Я маю задумку аб законнай працы. Ахова здароўя. У каледжы мне падабалася анатомія. Можа быць, я атрымаю дыплом медсёстры або што-то ў гэтым родзе ".
  
  Кап міргнуў і на імгненне ўтаропіўся на яго, нібы спрабуючы ўявіць, як Майкл лечыць пацыентаў. "Што б ты ні рабіў, трымайся далей ад непрыемнасцяў".
  
  “ Цаню вашу клопат пра мяне, дэтэктыў.
  
  “Гэта дзеля мяне, а не цябе. Ты облажаешься, і мне, магчыма, прыйдзецца прыйсці і арыштаваць цябе, і я, вядома ж, ніколі больш не хачу цябе бачыць".
  
  “ Выдатная думка, дэтэктыў. Майкл падміргнуў.
  
  Пакуль ён ішоў па калідоры, а затым да ўваходных дзвярэй і выходзіў на вуліцу, ён думаў пра тое, што толькі што сказала Соня Паркер.
  
  Я думаю , ты сапраўды палову часу паняцця не маеш , аб чым кажаш ...
  
  Ён адказаў ёй цяпер. Не, дзетка, я заўсёды дакладна ведаю, што кажу, кожную хвіліну кожнага дня.
  
  Абразы, стралы, яхідныя рэплікі, ледзяной сарказм.
  
  Але, думаў ён, хіба гэта не правільны пытанне: хоць, ды, Майкл Стэндаль быў "дрэнным чалавекам", непапраўна дрэнным, хіба яго атрутнае мастацтва часам не прыносіла нічога добрага?
  
  Не можа таксіст перагледзець сваю тупіковую працу? Не можа ці армейскі ветэран пахіснуць пачуццё ўласнай годнасці і звярнуцца за дапамогай? Не можа дзяўчына з Gucci пачаць думаць, што яна сапраўды не хацела скончыць так, як яе самаўлюбёная маці? Не магла б Рэндзі вырашыць закасаць рукавы сваёй маці, усталяваць бацькоўскі кантроль і, магчыма, шанаваць сваю дачку крыху больш?
  
  Хіба Майкл Стэндаль не быў у якой-то ступені паваротным момантам у жыцці людзей, прыўнясучы ў іх нейкі сэнс?
  
  Ён на імгненне задумаўся над гэтым.
  
  Так, няма, можа быць.
  
  Затым прыйшоў да высновы: Каго гэта хвалюе?
  
  Выйшаўшы на тратуар, ён спыніў таксі.
  
  16
  
  11:40 раніцы, пятніца, 14 лістапада
  
  Усе вынікі экспертызы ў парадку? - Спытаў Джымба Роулинс.
  
  Шэрыф піў трэцюю кубак кавы за дзень. Нэвіл піў "Доктар Пеппер". Божа, ён любіў "Доктар Пеппер".
  
  “На месцы злачынства ўсё праверана. ДНК супадае па ўсіх прыкметах. Симмс прызнаецца, каб пазбегнуць уколу".
  
  Большая частка аператыўнай групы RDK толпилась ў кабінцы Нэвіла і вакол яе.
  
  Бенджи спытаў: “Думаеш, гэта выкрут, што Симмс супрацоўнічае? Можа быць, яго адвакат збіраецца заявіць аб непрытомнасці".
  
  Соня Паркер, якая прапрацавала ў бізнэсе на некалькі гадоў даўжэй маладога памочніка шэрыфа, сказала: “Суды на гэта не купяцца. Вы павінны даказаць, што вы сапраўды верыце, што вы з планеты Зантар, або што вы размаўляеце з бананамі і брокалі і што згаданыя гародніна адказваюць ".
  
  “Яна права, Бенджи. Гэта жорсткая абарона". Нэвіл не згадаў, што яго жонка, дасведчаны садоўнік, заспакаяльна размаўляла са сваімі гибискусами, папараццю і ружамі. Кветкавыя клумбы былі пышныя.
  
  Роулинс: “Пачалося супрацьдзеяньне. Мне патэлефанаваў мэр".
  
  Нэвіл узняў рукі далонямі наперад, здаючыся. “Таму што я кіраваў прыватнай аперацыяй, інсцэніраваў фальшывае месца злачынства і заключыў здзелку з асабліва непрыемным зняволеным? Аб, і нікому не сказаў, у тым ліку і табе.
  
  "Так, усё вышэйпералічанае".
  
  "Ну, я павінен быў трымаць усіх у недасведчанасці", - сказаў Нэвіл. “Не мог рызыкаваць, каб чуткі пратачыліся вонкі. Я пагавару з мэрам".
  
  Соня спытала: “Ну і што яна збіраецца рабіць? Выражыце наш фруктовы пірог на Каляды?"
  
  Шаноўная гарадская адміністрацыя разаслала цяжкія, як цагліны, баханкі ва ўсе ўрадавыя ведамствы. Нэвіл ніколі не бачыў, каб хто-небудзь іх еў. Тры ляжалі ў маразільнай камеры аддзела, і ўсе баяліся выкінуць іх, каб абслугоўваючы персанал або зборшчык смецця не выкінулі іх за бясцэнак.
  
  "Мы можам спадзявацца", - сказаў шэрыф. "Калі будзе гатовы ваш справаздачу?"
  
  “ На некалькі гадзін.
  
  Роулинс быў ужо амаль за дзвярыма, калі спыніўся і павярнуўся. “Тое, што вы ўсё зрабілі, было дасціпна. Цаню гэта". Ён кіўнуў на насценныя карты "Забойца рускіх лялек". "Мы злавілі серыйнага забойцу так жа добра, як вялікія хлопцы ў Куантико, і, што больш важна", — ён падміргнуў ім усім, — "так жа добра, як тыя копы па кабельным тэлебачанні". Ківок у бок залы, і шэрыф сышоў.
  
  Нэвіл адказаў на званок. Ён даведаўся нумар дырэктара цэнтра зняволення. "Лу?"
  
  “Прывітанне, Эрні. Тут адбылася дзіўная рэч. Трэба абмеркаваць гэта з табой". Ён здаваўся занепакоеным.
  
  "Вядома".
  
  "Калі мы аформілі Симмса, ён сказаў, што хоча атрымаць квітанцыю на свае пяць тысяч".
  
  “ Што? Ён меў на ўвазе даляры?
  
  “Так. Тое, што ён сказаў. Толькі там не было пяці. К. Ён прыйшоў з парай сотняў у паперніку. Гэта ўсё. Ён сказаў, што гэта было ў яго заплечніку. Канверт. Але там нічога не было. Мы проста знайшлі дрот для кветак, малаток, адвёртку, патроны, фотаапарат. Вось і ўсё."
  
  “Ён сказаў, што з'язджае з горада. Ён, верагодна, спустошыў свой банкаўскі рахунак. Але я не бачыў ніякіх наяўных на здымках "тейкдауна". Нэвіл паглядзеў на астатніх у пакоі. “ Хто-небудзь памятае канверт з грашыма ў заплечніку Симмса або дзе-небудзь яшчэ на месцы злачынства? Пяць тысяч?
  
  Соня і Бенджи паківалі галовамі.
  
  “ Ніхто гэтага не бачыў. Ты тэлефануеш на месца злачынства?
  
  "Так, яны таксама гэтага не зрабілі".
  
  “ Прабач, Лу.
  
  Яны разъединились, і Нэвіл ўздыхнуў.
  
  "Што, дэтэктыў?" Спытаў Бенджи.
  
  “Гэтыя грошы прапалі. І я ведаю, што з імі здарылася".
  
  Соня Паркер прищелкнула мовай. "Калі мы апраналі на Симмса кайданкі і замацоўвалі яго зброю, Майкл быў прама побач з заплечнікам".
  
  - Ён акунуў яго, - сказаў Бенджи. Ён чортаў кішэннік, памятаеш?
  
  Соня: "Гэта значыць, што ён парушыў умовы здзелкі па вызваленні з турмы".
  
  “Ён, вядома, гэта зрабіў. У дакуменце аб вызваленні гаворыцца, што ён здзяйсняе любое злачынства ў працягу астатняга тэрміну свайго пакарання, ён вяртаецца і адбывае ўвесь тэрмін, звыш тэрміну за новае злачынства ". Нэвіл паківаў галавой і сказаў напалову самому сабе: "Майкл, аб чым, чорт вазьмі, ты думаў?"
  
  - Ты хочаш, каб я паехаў да яго дадому з Тэком і прывёў яго сюды? - спытаў Бенджи.
  
  Твар Нэвіла напоўнілася расчараваннем. “Мне ні на ёту не падабаецца гэты чалавек. Ён агідны. Але ён рызыкаваў сваім жыццём дзеля нас".
  
  І ўсё ж закон быў законам. О, чорт. "Толькі ты і я, Бенджи", - сказаў ён. "Не так".
  
  “ Мне вельмі шкада, Эрні, - сказала Соня.
  
  Нэвіл кіўнуў і разам з Бенджи накіраваўся да вешалцы. Праходзячы міма кававага сервіза, ён зірнуў уніз і спыніўся.
  
  Ён глядзеў на банку для ахвяраванняў у дзіцячым бальнічным крыле, якая стаяла побач з "Кьюригом". На дне была куча мятых банкнот дробнага вартасці. Зверху ляжала тоўстая пачак хрумсткіх 100-даляравых купюр.
  
  “ Пачакай. "Нэвіл адкруціў вечка і выцягнуў буйныя купюры.
  
  Соня і Бенджи далучыліся да яго.
  
  Нэвіл пералічыў грошы.
  
  "Пяць кілаграмаў?" спытала яна.
  
  "На носе ... Майкл піў каву, калі быў тут, ці не так?"
  
  Яна пацвердзіла, што так яно і было.
  
  Бенджи сказаў: “Ты хочаш сказаць, што ён засунуў туды грошы? Госпадзе. Навошта?"
  
  Соня выказала здагадку: “Можа быць, ён пачаў новае жыццё. Пасля таго, як дапамог нам, свет глядзіць на новага Майкла Стендаля".
  
  Нэвіл засмяяўся. “Ні за што. Гэтага ніколі не здарыцца. Я амаль упэўнены, што ён проста хацеў надзьмуць Джарэда Симмса ў апошні раз. Стрэл на развітанне ".
  
  "Гэта ўсё роўна буйная крадзеж," заўважыў Бенджи.
  
  Дакладна.
  
  Нэвіл на імгненне змоўк. “Хоць, гэта складаная справа. Я ўпэўнены, што адбіткаў пальцаў Майкла няма ні на адной з гэтых купюр. Сведкаў няма ".
  
  "Дэтэктыў..." пачаў Бенджи. “ Гэта проста няправільна.
  
  “Ты павінен прызнаць, што было б цікава ўбачыць твар начальніка пажарнай аховы, калі ён аддасць свае дзевяцьсот дванаццаць даляраў бальніцы. І мы заробім пяць тысяч ". Ён усміхнуўся.
  
  Бенджи паморшчыўся. Ён настойваў: "Дэтэктыў... "
  
  Нэвіл на імгненне задумаўся. “Benji. У мяне ёсць для цябе гіпатэтычны варыянт.
  
  "Так?"
  
  “ Кажуць, нейкія наркагандляры плывуць уверх па рацэ Эвансвилл на адной з сваіх лодак з цыгарэтамі.
  
  Малады афіцэр засмяяўся. "Яны называюць гэта ракой, але вы ведаеце, што ў большасці месцаў глыбіня ўсяго два фута".
  
  “ Зрабі мне прыемнае. Вялікая бліскучая цыгарэтны лодка. Куча наркотыкаў і наяўных. Калі мы іх арыштуем...
  
  - Я б хацела паўдзельнічаць у гэтым разборы, - сказала Соня.
  
  "— што будзе з яхтай і грашыма?"
  
  “ Акруга канфіскуе яго.
  
  "І куды сыходзіць вялікая частка гэтага?"
  
  "У наш бюджэт, Офіс шэрыфа".
  
  “Такім чынам, вы маглі б паглядзець на гэта так, што Майкл проста, накшталт як, абышоў бюракратычную валакіту і дастаў нам грошы забойцы напрамую. І мы вырашылі не купляць тактычны верталёт, а аддаць яго на дабрачыннасць ".
  
  - Мы калі-небудзь купім тактычны верталёт? - спытала Соня.
  
  "Няма", - сказаў ёй Нэвіл, затым зноў павярнуўся да Бенджи. "У нас злачынстваў менш, чым ..." Яму спатрэбілася хвіліна, каб падабраць фразу, і яна яму спадабалася. “Працэдурная анамалія. Так што, я мяркую, вядома, мы маглі б засвяціць дасье на Майкла Стендаля. Але ведаеш, аб чым я думаю? RDK пусціў нас пад адхон. "Нэвіл паказаў на тэчкі з шчыльнай паперы, якія пакрываюць яго стол. “У нас ёсць метамфетамін, у нас ёсць опіоіды, у нас ёсць муж і жонка, якія цкуюць адзін аднаго, у нас ёсць вадзіцелі, якія садзяцца за руль з дозай Абсалюту ў жылах. RDK гатовы. Такім чынам, я кажу, давайце вернемся да працы ".
  
  Бенджи паціснуў плячыма. “ Ой, усё роўна занадта холадна, каб выходзіць на вуліцу.
  
  Эрнэст Нэвіл паклаў банкноты назад у банку для ахвяраванняў і зноў завинтил крышку. Ён дастаў з халадзільніка яшчэ адну банку "Доктара Пэпэра" і адкрыў яе. Зрабіў вялікі глыток. Ён вярнуўся ў сваю каморку, сеў у паношанае крэсла і падсунуў да сябе папку.
  
  ІНФАРМАЦЫЯ ПРА АЎТАРА
  
  
  Фота No Gunner Publications
  
  Джэфры Дивер - былы журналіст, фолк-выканаўца і юрыст, чые раманы з'яўляліся ў спісах бэстсэлераў па ўсім свеце, у тым ліку "Нью-Ёрк Таймс", лонданскую "Таймс", італьянскую "Коррьере дэла Сера", "Сіднэй Морнинг Геральд" і "Лос-Анджэлес таймс". Яго кнігі прадаюцца ў 150 краінах і перакладзеныя на дваццаць пяць моваў.
  
  Аўтар больш за сорак раманаў, трох зборнікаў апавяданняў і навукова-папулярнай юрыдычнай кнігі, а таксама аўтар тэкстаў для альбома ў стылі кантры-вестэрн, ён атрымаў дзясяткі узнагарод або ўваходзіў у шорт-ліст.
  
  Кніга Дивера "Цела, пакінутыя ззаду" была названая Міжнароднай асацыяцыяй аўтараў трылераў лепшым раманам года. Яго трылер Лінкальна Райма "Разбітае акно" і асобны раман "Край" таксама былі намінаваныя на гэтую прэмію, як і яго апавяданне "Клуб ахвяр". Ён быў узнагароджаны Брытанскай асацыяцыяй пісьменнікаў-крыміналістаў "Сталёвы кінжал Яна Флемінга" і расповедам "Кінжал" за кароткі аповяд, а таксама з'яўляецца лаўрэатам Брытанскай прэміі Thumping Good Read Award і прэміі Nero Award. "Халодная месяц" была названая кнігай году японскімі пісьменнікамі-детективщиками. Акрамя таго, Японская асацыяцыя прыгодніцкай фантастыкі узнагародзіла "Халодную поўню" і Carte Blanche сваім штогадовым Гран-пры. Кніга Дивера "Пакой забойстваў" была ўдастоена прэміі "Палітычны трылер года" ад "Кілер Нэшвіл". І яго зборнік апавяданняў "Trouble in Mind" таксама быў намінаваны гэтай арганізацыяй на лепшую анталогію.
  
  Дивер быў удастоены ўзнагароды за пажыццёвыя дасягненні Сусветнай містычнай канвенцыі Бушеркона і прэміі Раймонда Чандлера за пажыццёвыя дасягненні ў Італіі. Часопіс Strand Magazine таксама ўручыў яму ўзнагароду за пажыццёвыя дасягненні.
  
  Дивер быў намінаваны на восем прэмій Эдгара ад the Mystery Writers of America, а таксама на прэміі Энтані, Шеймуса і Ліпучкі. Ён адпрацаваў два тэрміны ў якасці прэзідэнта the Mystery Writers of America.
  
  Яго аўдыёкніга "Праект Старлинг" з Альфрэдам Молиной у галоўнай ролі, спродюсированная Audible, атрымала прэмію Audie Award за лепшую арыгінальную аўдыёкніжку года ў 2016 годзе. Дивер ўнёс свой уклад у анталогіі "У кампаніі Шэрлака Холмса" і "За кнігі, за якія варта памерці", якія атрымалі прэмію Энтані. Кнігі, за якія варта памерці, нядаўна таксама атрымалі прэмію "Агата".
  
  Дивер самых апошніх раманаў развітацца з чалавекам , а не гульня ў сваім Колтер шо серыі; Лінкальн Райм раманы рэжучай абзы, пахаванне гадзіну, і сталі цалавацца; адзіноты крык, а Кэтрын танец трылер; і Кастрычніцкай спіс, трылер пераконваюць у адваротным. Для танцавальнага рамана "СТАРПОМ" Дивер напісаў альбом песень у стылі кантры-вестэрн, даступны на iTunes і кампакт-дыску; да гэтага ён напісаў "Карт-бланш", працяг рамана пра Джэймса Бонда і міжнародны бэстсэлер нумар адзін. Сярод апошніх навэл Дивера - " Верона", " Захопленая", у якой быў прадстаўлены Колтер Шоў, "Дзевяты і нідзе", Клуб ахвяр і Разбор палётаў.
  
  Па кнізе Дивера "Магіла панны" быў зняты фільм канала HBO з Джэймсам Скульптуры і Марлі Мэтлин у галоўных ролях, а яго раман "Збіральнік костак" быў поўнаметражным фільмам Universal Pictures з Дензелом Вашынгтонам і Анджалінай Джолі ў галоўных ролях. Раманы Дивера пра Лінкольне Райме і Амеліі Сакс ляглі ў аснову девятисерийного тэлешоў NBC "Лінкальн Райм: Паляванне на збіральніка костак". Lifetime выпусціў у эфір экранізацыю яго кнігі "Сляза д'ябла". І так, чуткі верныя: ён сапраўды з'явіўся ў ролі продажнага рэпарцёра ў сваёй каханай мыльнай оперы "Як круціцца свет". Ён нарадзіўся за межамі Чыкага і мае ступень бакалаўра журналістыкі ў Універсітэце Місуры і ступень юрыста ў Універсітэце Фордхэм.
  
  Чытачы могуць наведаць яго вэб-сайт па адрасе www.jefferydeaver.com.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"